Skip to main content
Ajankohtaista

Blogi: Ammatillinen kasvu ja epävarmuuden hallinta

By 25.10.2023No Comments

Ammatillinen kasvu on jatkuva matka, joka vaatii avoimuutta uusille oppimiskokemuksille, mukautumista muuttuviin tilanteisiin ja halua kehittyä ammatillisesti. Kaikissa muutosprosessityöskentelyissä joudut kohtaamaan monenlaisia haasteita ja yllättäviä tilanteita.

Epävarmuus on osa tätä työtä, mutta ammatillinen kasvu auttaa sinua käsittelemään tätä epävarmuutta tehokkaammin.

Epävarmuus on väistämätöntä ja voit oppia hallitsemaan sitä paremmin. Sinusta voi tulla taitava ongelmanratkaisija ja päätöksentekijä, joka pystyy tekemään päätöksiä vaikeissakin tilanteissa. Kaikki tämä on osa ammatillista kasvua, joka lisää itsevarmuutta ja luottamusta omiin kykyihisi. Ammatillinen itsevarmuus ei kuitenkaan tarkoita täydellisyyttä. Päinvastoin se merkitsee kykyä hyväksyä omat virheesi ja oppia niistä.

Kun ymmärrät, että virheet ovat mahdollisuuksia oppia ja kehittyä, voit vähentää ”mitä jos” -ajatusten taakkaa.

Tärkeä osa ammatillista kasvua on myös oman minäpystyvyyden tunteminen. Kun luotat omaan kykyysi käsitellä vaikeita tilanteita ja ratkaista monimutkaisia ongelmia, tunnet itsesi vahvemmaksi ja kykenevämmäksi. Tämä itsevarmuus heijastuu työssäsi ja vaikuttaa positiivisesti myös niiden ihmisten elämään, joiden parissa työskentelet.

Joten, ammatillinen kasvu ei välttämättä poista kaikkea epävarmuutta, mutta se antaa sinulle välineet hallita sitä ja kasvaa ammatillisesti. Itsevarmuus syntyy kyvystä hyväksyä omat virheesi ja oppia niistä, samalla kun tunnet, että kykenet vaikuttamaan positiivisesti muiden elämään.

Se on jatkuva matka, ja jokainen päivä tarjoaa mahdollisuuden oppia lisää ja kasvaa ammatillisesti.

Näistä aiheista keskustelimme myös Merikratoksen neuropsykiatristen valmentajien Marianne Kulmalan ja Jarmo Aallon sekä Merikratoksen psykologi Visa Metsälän kanssa. Voit katsoa ja kuunnella paneelikeskustelun tästä videosta.

Voit myös katsoa paneelikeskustelun YouTubessa tästä.

 


Simo Singh

neuropsykiatrinen valmentaja
Merikratos Oy

 

Lue myös Simon aikaisempi blogikirjoitus Neuropsykiatriset häiriöt ja uudelleenmäärittelyn voima sekä Henna Keskikylän teksti Piilossa ympäröivältä maailmalta – ollaan suojelijoita tässä ja nyt