Skip to main content
Ajankohtaista

Blogi: Mindfulness-kurssi kotioloissa – Aapeluskoti Järvenselkä

By 25.1.202326 tammikuun, 2023No Comments

Järviksen jääkaapin oveen ilmestyi syyskuussa ilmoitus Mindfulness-kurssista. Lupasin siinä metsäkylpyjä, mandaloita, hengitysharjoituksia, askartelua, 5-aistin ruoanlaittoa ja joogaa.

Mindfulness on keskittymistä, havainnoimista ja läsnäolemista nykyhetkessä. Tavoitteeni Järviksessä oli luoda hyvin käytännönläheisiä, turvallisia ja traumasensitiivisiä aktiviteetteja, jotka keskittyivät erityisesti aistihavaintoihin ja jotka joustivat lasten omien intressien ja ideoiden mukaan.

Yksi suosikkiaktiviteeteista olivat metsäkylvyt, joita japanilaiset kutsuvat Shinrin-yokuksi. Vietimme viikottain aikaa luonnossa – joko lähimetsässä tai retkellä kansallispuistossa. Kiinnitimme huomion ympärillä oleviin väreihin, ääniin, muotoihin ja tekstuureihin mm. rakentamalla keijutaloja (kuvissa), luomalla mandaloita luonnon raaka-aineista ja pelaamalla metsäbingoa tai -aarrejahtia.

Keskityimme eri aisteihin myös keittiössä leipomalla esim. pullaa. Ainesosat mitattiin tarkkaan ja taikinan nousua seurattiin hetki hetkeltä kunnes päästiin pyörittelemään siitä kissoja ja muita pullahahmoja. Seuraavaksi arvuuttelimme ja arvioimme sokkomaistiaisissa mm. paprikan, taatelin, suolakeksin, mandariinin ja vaahtokarkin makua, koostumusta, tuoksua ja ääntä kirjaten huomiot huolellisesti muistiin.  Japanilaista teeseremoniaa mukailevassa kuuma kaakao -seremoniassa osallistujille luotiin pitkän kaavan (40 min) mukaan ja täydessä hiljaisuudessa kermavaahdolla kruunattu juoma, joka nautittiin verkkaisesti eri aistihavainnoissa viipyillen.

Viipyilemistä harrastettiin myös yin-joogassa, jonka asanoissa vietettiin aikaa minuuttikaupalla. Hengitysharjoituksiin otettiin mukaan pehmoeläimet, jotta voitiin seurata niiden nousemista ja laskemista vatsan päällä hengityksen tahtiin. Syvää hengitystä harjoitettiin kuin huomaamatta myös askartelussa kun tehtiin puhallusmaalausta tai pihalla kun puhallettiin isoja saippuakuplia.

Olen hyvin kiitollinen mahdollisuudesta tuoda Järviksen lasten arkeen mindfulness-hetkiä. On ollut mahtavaa huomata miten innostuneesti he ovat olleet mukana aktiviteeteissa ja miten rohkeasti he ovat ehdottaneet mukaan omia ideoitaan. Ohjaajalle tämä on ihan parasta, sillä se kertoo omistajuuden tunteen syntymisestä ja sitoutumisesta yhteiseen asiaan. Mindfulness-kurssin onnistumiseen on vaikuttanut myös Järviksen henkilökunnan valtavan positiivinen suhtautuminen ja tuki. Suurkiitos siitä, että koko talo on ottanut minut ja suoraan pienryhmäkotiin tuotetun mindfulnessin niin avoimin mielin vastaan!

 


Jannika Sarimo

Master’s student in Mindfulness Studies