Merikratoksella omavalvontaohjelma toimii asiakas- ja potilasturvallisuuden kulmakivenä. Omavalvonnan dokumentti löytyy sekä jokaisesta toimintayksiköstämme että verkkosivuiltamme. Omavalvontaa Merikratoksella toteutetaan sekä ennakollisesti että tarvittaessa reaktiivisesti. Koko organisaatiossa suoritetaan säännöllisesti sisäistä auditointia, jolla pyritään kehittämään toimintaa ja ennaltaehkäisemään laatupoikkeamia. Tulemme myös vuosittain raportoimaan omavalvonnan seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet julkaisemalla tätä koskevan raportin kotisivuillamme.
Yksikkökohtaiset omavalvontasuunnitelmat ovat nähtävillä kyseisissä yksiköissä.
MERIKRATOS OY:N OMAVALVONTAOHJELMA
Laatijat:
toimitusjohtaja Henna Komonen
henkilöstövastaava Sanna Varjonen
palvelujohtaja Mikko Niemelä
Sote-järjestämislain (612/2021) mukaan hyvinvointialueiden ja yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien pitää laatia toiminnastaan omavalvontaohjelma. Ohjelmassa määritetään, kuinka varmistetaan, että palvelut järjestetään ja toteutetaan sopimusten ja lainsäädännön mukaisesti. Omavalvontaohjelmassa on muun muassa todettava, miten palvelujen toteutumista, turvallisuutta ja laatua sekä yhdenvertaisuutta seurataan ja puutteellisuudet korjataan. Omavalvontaohjelman osana ovat laissa erikseen säädetyt omavalvontasuunnitelmat sekä suunnitelmat laadunhallinnasta ja potilasturvallisuudesta.
Omavalvontaohjelmassa on määriteltävä, miten seuraavat asiat kokonaisuutena järjestetään ja miten niiden toteutuminen varmistetaan
- tehtävien lainmukainen hoitaminen
- tehtyjen sopimusten noudattaminen
- palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus, laatu ja asiakkaiden yhdenvertaisuus
- havaittujen puutteellisuuksien korjaaminen
- seurantaan perustuvien havaintojen ja niiden perusteella tehtävien (korjaavien) toimenpiteiden julkaiseminen
MERIKRATOS OY
Merikratos on kotimainen, yhteiskuntavastuullinen hyvinvointitoimialan yritys, joka tuottaa vaikuttavia palveluita asiakkaidensa hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen osallisuuden lisäämiseksi. Merikratoksella on toimipisteitä Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Merikratoksen työntekijöitä eli ”merkkarilaisia” yhdistää halu parantaa maailmaa pieni pala kerrallaan ja tehdä merkityksellistä työtä eettisesti kestävällä tavalla. Merikratoksessa on lähes 100 työntekijää.
Merikratos on aina ollut vahvasti arvopohjainen organisaatio, jossa arvot määrittävät kaikkea tekemistä ja tulevat todeksi tekojen kautta. Merikratos on yhteiskuntavastuullinen, inhimillinen, asiakaskeskeinen ja luotettava. Merikratos on myös sitoutunut YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoiteohjelman toteuttamiseen.
Merikratos sai alkunsa vuonna 1999 samanhenkisten sosiaalialan ammattilaisten kohtaamisista ja yhteisestä visiosta siitä, millaista lisäarvoa yksityinen yritys voisi asiakkailleen ja yhteiskunnalle tuottaa. Merikratos-sana tulee antiikin kreikasta, ja sen voi suomentaa ”jakaa voimaa ja jaksamista”. Ihminen ja aidot kohtaamiset ovat keskiössä kaikessa toiminnassa.
Merikratoksen palveluvalikko on laaja mahdollistaen palveluiden yksilöllisen räätälöinnin ja joustavan palvelusta toiseen siirtymisen asiakkaan tuen tarpeen muuttuessa. Palveluvalikkoon kuuluvat sosiaalihuollon palvelut, koulutuspalvelut, psykologi- ja psykoterapiapalvelut sekä työnohjaus- ja yrityspalvelut. Merikratoksen asiakkaita ovat yksilöt, perheet, hyvinvointialueet, kunnat, yritykset ja järjestöt. Merikratos haluaa olla vahvasta asiantuntemuksesta laajasti tunnettu yhteiskuntavastuullinen toimija.
OMAVALVONNAN JÄRJESTÄMINEN JA TOTEUTTAMINEN
Omavalvontaohjelma sisältäen yksiköiden omavalvontasuunnitelmat on kiinteä osa Merikratoksen laatujärjestelmää. Merikratos on sitoutunut laadun seurantaan, ylläpitämiseen ja jatkuvaan kehittämiseen. Yrityksen toimintaa ohjaavat arvot ja toimintaperiaatteet läpileikkaavat koko yrityksen, ja esihenkilöt varmistavat niiden toteutumisen arjen asiakastyössä aina perehdytysprosessista alkaen.
Merikratoksella raportoidaan yksikkökohtaiset omavalvonnan seurantahavainnot sekä niiden johdosta tehdyt kehittämistoimenpiteet kolme kertaa vuodessa. Omavalvontaohjelman kokonaisuutta koskevat seurantahavainnot analysoidaan ja raportoidaan julkisesti vähintään kerran vuodessa Merikratoksen kotisivuilla.
Omavalvontasuunnitelma on jokaiselle Merikratoksen yksikölle yksikön johdon ja henkilöstön toimesta laadittu kirjallinen suunnitelma, jonka avulla asiakkaan palveluissa esiintyvät epäkohdat ja palvelun onnistumisen kannalta epävarmat ja riskiä aiheuttavat tilanteet pystytään tunnistamaan, ehkäisemään ja korjaamaan nopeasti.
Omavalvonta perustuu yksiköissä toteutettavaan riskinhallintaan, jossa asiakasprosessia arvioidaan laadun ja asiakasturvallisuuden näkökulmasta. Tarkoituksena on ennaltaehkäistä riskien toteutuminen ja reagoida kehittämistä vaativiin asioihin suunnitelmallisesti ja nopeasti. Vuoden 2025 omavalvonnan painopisteenä on riskien hallinnan kokonaisuuden kehittäminen entistä toimivammaksi.
Omavalvontaa Merikratoksella toteutetaan sekä ennakollisesti että tarvittaessa reaktiivisesti. Koko organisaatiossa suoritetaan säännöllisesti sisäistä auditointia, jolla pyritään kehittämään toimintaa ja ennaltaehkäisemään laatupoikkeamia. Lisäksi vähintään kaksi kertaa vuodessa toteutetaan laajat asiakaspalaute- ja vaikuttavuuskyselyt. Lisäksi jokainen yksikkö laatii työturvallisuuslain mukaiset riskiarvioinnit koskien yksikkönsä toimintaa. Mahdollisista toiminnassa havaituista poikkeama-, vaara- ja uhkatilanteista laaditaan ilmoitukset, jotka toimitetaan yksikön esihenkilön lisäksi myös johtoryhmälle ja työsuojelutoimikunnalle tiedoksi. Tietoturvatiimi toteuttaa yrityksen tietosuojariskien arviointia.
TEHTÄVIEN LAINMUKAINEN HOITAMINEN
Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (Järjestämislaki 612/2021) todetaan, ettei hyvinvointialue saa hankkia yksityiseltä palveluntuottajalta palveluja, joihin sisältyy julkisen vallan käyttöä, jollei lailla erikseen toisin säädetä. Merikratoksen palvelut eivät sisällä julkisen vallan käyttöä. Tarjottavien palveluiden on tarkoitus täydentää hyvinvointialueen omaa palveluvalikkoa huomioiden lainsäädännön vaatimukset.
Saman lain mukaan yksityisen palveluntuottajan, jolta hyvinvointialue hankkii palveluja, on täytettävä yksityisestä terveydenhuollosta annetussa laissa (152/1990) ja yksityisistä sosiaalipalveluista annetussa laissa (922/2011) säädetyt edellytykset:
- Yksityisellä palveluntuottajalla on oltava hyvinvointialueen hankkimien palvelujen sisältöön ja laajuuteen nähden riittävä osaaminen, palveluksessaan toiminnan edellyttämä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstö sekä muut riittävät toimintaedellytykset.
- Yksityisen palveluntuottajan on oltava riittävän vakavarainen, jotta se pystyy huolehtimaan toiminnasta, sen jatkuvuudesta ja lakisääteisten velvollisuuksiensa täyttämisestä.
- Yksityisen palveluntuottajan on nimettävä toiminnasta vastaava vastuuhenkilö sekä toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä määrä toimintokohtaisia vastuuhenkilöitä. Toiminnasta vastaavan vastuuhenkilön tehtävänä on varmistaa järjestämislaissa säädettyjen vaatimusten ja lain 15 §:ssä tarkoitettujen sopimusvelvoitteiden täyttyminen yksityisen palveluntuottajan toiminnassa käytännön tasolla. Toimintokohtaisen vastuuhenkilön tehtävänä on huolehtia vastuualueellaan sopimuksen alaan kuuluvien tehtävien lainmukaisesta hoitamisesta käytännön tasolla.
Merikratoksen jokaisella yksiköllä on nimetty kustakin toiminnasta vastaava henkilö, joka täyttää lainsäädännön ja valvovien viranomaisten edellytykset. Vastuuhenkilö huolehtii sekä sopimusvelvoitteiden että palvelulle asetettujen lainsäädännön vaatimusten toteutumisesta työskennellen tiiviisti asiakasrajapinnalla hallinnollisten tehtäviensä rinnalla. Vastuuhenkilö huolehtii myös muun muassa henkilökunnan riittävyydestä, osaamisen ylläpidosta ja täydentämisestä sekä muiden toimintaedellytysten täyttymisestä.
TEHTYJEN SOPIMUSTEN NOUDATTAMINEN
Merikratos osallistuu toimialansa kilpailutuksiin ja solmii puitesopimukset hyvinvointitoimialan kanssa niissä kilpailutuksissa, joissa on tullut valituksi. Lisäksi tarvittaessa laaditaan erillisiä suorahankintasopimuksia tai lapsi- tai perhekohtaisia sopimuksia hyvinvointialueen käytäntöjen mukaisesti.
Merikratos sitoutuu täyttämään sopimusehdot ja noudattamaan sopimuksia koko niiden voimassaolon ajan. Kunkin yksikön vastuuhenkilö huolehtii arjen tasolla sopimusten ehtojen toteutumisesta käytännön työssä ja myös henkilökunta perehdytetään arjen toimintaa koskeviin sopimusehtoihin. Mahdollisista poikkeamista sopimusten noudattamiseen liittyen raportoidaan välittömästi kyseiselle sopimuskumppanille ja poikkeamat korjataan välittömästi niiden tultua ilmi.
PALVELUJEN SAATAVUUS JA JATKUVUUS
Omavalvonnalla varmistetaan, että suunniteltava ja toteutettava sosiaali- ja terveydenhuolto on sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaista kuin asiakkaiden tarve edellyttää. Merikratos arvioi ennen asiakkuuden aloitusta, onko työntekijällä tai ja/tai työryhmällä asiakkaan tarpeita vastaava osaaminen ja onko asiakkuuden toteuttamiseksi riittävät resurssit. Merikratos informoi palveluntilaajia säännöllisesti vapaista ja vapautuvista asiakaspaikoista sekä pyrkii oikein kohdennetulla rekrytoinnilla vastaamaan tilaajien tarpeisiin.
Palvelujen jatkuvuutta arvioidaan koko palvelutapahtuman läpi. Palvelujen suunnittelu ja toteutus varmistavat sen, että palveluketjut ovat sujuvia. Merikratos sitoutuu tarjoamaan palvelua koko asiakkaan tarvitseman ajan tilaajan kanssa yksityiskohdista tarkemmin sopien. Tästä palvelulupauksesta poikkeuksen muodostavat harvinaiset akuutit tilanteet, joissa palvelu joudutaan päättämään Merikratoksen toimesta. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi yllättävät työntekijävaihdokset tai tilanteet, joissa Merikratos ei pysty varmistamaan työntekijöiden turvallisuutta käytettävissä olevien keinojen avulla.
Varautumissuunnitelmilla sekä muilla ennakoivilla toimenpiteillä yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa pyritään varautumaan häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Kaikilla yksiköillä on kriisi- ja turvallisuussuunnitelmat, jotka päivitetään vuosittain. Myös riskinarviointia tehdään vuosittain ja palveluiden jatkuvuus on keskeinen osa kriisi- ja turvallisuussuunnitelmia. Epidemiatilanteita varten yksiköissä on toimintaohjeet tartuntojen ennaltaehkäisemiseksi. Henkilöstö perehdytetään kriisi- ja turvallisuussuunnitelmiin sekä työsuhteen alussa että kertauksena vuosittain.
PALVELUJEN TURVALLISUUS JA RISKIENHALLINTA
Riskienhallinnan tavoitteena on ehkäistä vaaratilanteita sekä varmistaa, ettei yrityksen toiminta tai turvallisuus ole uhattuna. Merikratoksella riskienhallinta on ennakoivaa, suunnitelmallista ja järjestelmällistä. Riskienhallinta on osa jatkuvaa työn kehittämistä ja osa toiminnan suunnittelua.
Riskienhallinta koostuu seuraavista asioista:
- riskien tunnistaminen
- riskien suuruuden määrittäminen (seuraus x todennäköisyys)
- riskien merkittävyyden ja tarvittavien toimenpiteiden kiireellisyyden arviointi
- riskejä vähentävien ja poistavien toimenpiteiden valinta ja toteuttaminen sekä vastuutahot
Riskiarviot tehdään yksiköittäin kerran vuodessa ja niiden tulokset sekä niiden pohjalta toteutetut toimenpiteet raportoidaan työsuojelupäällikölle ja johtoryhmälle. Vuosittaisen riskiarvion ohella jokaisessa yksikössä toteutetaan arjessa säännönmukaista riskiarviota sekä ennen asiakkuuden alkamista varmistamalla asiakkuudesta riittävät taustatiedot että asiakkuuden aikana.
PALVELUJEN LAATU JA YHDENVERTAISUUS
Omavalvontasuunnitelma ja -ohjelma ovat lupaus palveluiden laadusta, turvallisuudesta ja asiakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta. Merikratoksen sisäisten auditointien avulla kehitetään palveluiden laatua, asiakasturvallisuutta sekä työntekijöiden työn hallintaa sekä työturvallisuutta. Sisäisillä auditoinneilla varmistetaan Merikratoksen laadunhallintajärjestelmää koskevien kriteerien mukainen toiminta.
Merikratatoksen luomat laatukriteerit pohjautuvat ko. palveluja ohjaaviin säädöksiin, viranomaisten ohjeisiin ja suosituksiin, alan eettisiin ohjeisiin ja yrityksen ja sen palvelutoiminnan arvoihin. Merikratos on yhteiskuntavastuullinen, inhimillinen, asiakaskeskeinen ja luotettava.
Merikratoksen laatutavoitteet ohjaavat lapsi- ja perhekohtaisten palvelujen käytännön toteutusta, ja ne on ilmaistu toiminnan laatua kuvaavina laatukriteereinä. Laatutavoitteiden toteutumista tarkastellaan vuosittain ja jokaisessa yksikössä toteutetaan sisäinen auditointi vähintään joka kolmas vuosi.
Merikratos pyrkii edistämään asiakkaidensa yhdenvertaisuutta, ehkäisemään ja puuttumaan syrjintään sekä lisäämään osallisuutta. Merikratos toteuttaa näitä tavoitteita sekä yksittäisten asiakkuuksien tasolla että myös laajemmin yhteiskuntavaikuttamisen keinoin. Lisäämällä tietoisuutta esimerkiksi mielenterveydellisistä tai neuropsykiatrisista haasteista, pyrkii Merikratos lisäämään ihmisten ymmärrystä ja vähentämään haasteisiin liittyvää leimaa.
Asiakaspalautteita Merikratoksella kerätään systemaattisesti vähintään kaksi kertaa vuodessa. Asiakkaan ohella palautetta pyydetään palvelun tilaajalta, asiakkaan perheeltä ja Merikratoksen työntekijältä. Omavalvontasuunnitelmissa kuvataan tarkemmin palautteen keruuseen ja sen hyödyntämiseen liittyvä prosessi.
Asiakkaille kerrotaan heidän oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan käyttää erilaisia oikeussuojakeinoja sekä kerrotaan mahdollisuudesta saada tarkempia neuvoja sosiaali- ja potilasasiavastaavalta. Mahdollisiin muistutuksiin ja kanteluihin vastataan viipymättä.
HAVAITTUJEN PUUTTEIDEN KORJAAMINEN JA TOIMINNAN KEHITTÄMINEN
Merikratoksella pyritään ylläpitämään avointa toiminta- ja johtamiskulttuuria ja kannustamaan työntekijöitä rohkeasti kehittämään omaa työtään ja palvelujen laatua. Kaikkiin havaittuihin puutteisiin ja epäkohtiin reagoidaan välittömästi ja epäkohta/puute pyritään heti poistamaan tai korjaamaan. Puutteet ja epäkohdat raportoidaan myös Merikratoksen johtoryhmälle sekä käsitellään kyseisen yksikön koko työryhmän kesken toiminnan kehittämiseksi. Merikratos korjaa havaitut epäkohdat mahdollisimman pian turvatakseen hyvän hoidon, hoivan ja huolenpidon toteutumisen.
Merikratoksella lainsäädännön edellyttämä tieto henkilökunnan ilmoitusvelvollisuudesta asiakas- tai potilasturvallisuuteen liittyvästä epäkohdasta tai ilmeisen epäkohdan uhasta on kuvattu omavalvonta- ja asiakasturvallisuussuunnitelmissa. Henkilökunnalle kerrotaan säännöllisesti ilmoitusvelvollisuudesta ja mahdollisen ilmoituksen johdosta heihin kohdistettavien vastatoimien kiellosta.
Ilmoittajansuojelulaki (Laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta) astui voimaan vuodenvaihteessa 2023. Lain tarkoituksena on tehostaa Euroopan unionin oikeuden ja kansallisen lainsäädännön täytäntöönpanon valvontaa säätämällä niiden henkilöiden suojelusta, jotka ilmoittavat lain soveltamisalaan kuuluvista rikkomisista. Lain edellyttämä ilmoituskanava ´Whistleblow` epäkohtien ilmaisemiseksi otettiin Merikratoksella käyttöön 1.9.2023. Ilmoituskanavan kautta on mahdollista tehdä ilmoituksia havaitsemistaan väärinkäytöksistä ja epäkohdista organisaatiossa. Kanavan kautta organisaatio ilmoittaa myös suoritetuista toimenpiteistä ilmoituksen tekijälle. Merikratos avasi kanavan sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettäväksi verkkosivujensa kautta.
Koko yrityksen asiakas- ja potilasturvallisuuden tilaa seurataan säännöllisesti poikkeama- ja vaaratilanneilmoitusten kautta johtoryhmässä. Merikratos ilmoittaa välittömästi hyvinvointialueelle ja valvontaviranomaiselle palveluntuottajan omassa tai tämän alihankkijan toiminnassa ilmenneet asiakas- ja potilasturvallisuutta olennaisesti vaarantaneet epäkohdat, vaikka epäkohdat olisi saatu korjattua omavalvonnan keinoin.
SEURANTAAN PERUSTUVIEN HAVAINTOJEN JA NIIDEN PERUSTEELLA TEHTÄVIEN TOIMENPITEIDEN JULKAISEMINEN
Merikratoksen omavalvontaohjelma on jokaisessa Merikratoksen yksikössä esillä yhdessä omavalvontasuunnitelman kanssa. Lisäksi omavalvontaohjelma löytyy Merikratoksen kotisivuilta. Omavalvontaa toteutetaan jokaisessa Merikratoksen yksikössä osana arjen asiakastyötä. Omavalvonnan seurantaan perustuvat havainnot analysoidaan ja raportoidaan julkisesti vähintään kerran vuodessa Merikratoksen kotisivuilla julkaistavalla raportilla.
Tämä omavalvontaohjelma on hyväksytty Merikratoksen johtoryhmässä 8.12.2022 ja se tarkistetaan vuosittain. Omavalvontaohjelma on päivitetty seuraavasti:
– 10.8.2023
– 17.4.2024
– 21.1.2025