Skip to main content
Ajankohtaista

Blogi: Yllättävän liikuttavaa yhteisötaidetta

By 23.8.201810 kesäkuun, 2020No Comments

Yllättävän liikuttavaa yhteisötaidetta Järvenselän pienryhmäkodissa

Piiloleikki -taidereitit koostuvat pienistä julkiseen tilaan pysyvästi kiinnitetyistä pronssiveistoksista, joita voi etsiä sähköisen tai painetun kartan avulla. Piiloleikin patsaat tehdään työpajoissa, joita järjestetään erilaisille yhteisöille: kunnan asukkaille, koululuokille, senioreille, työporukoille. Työpajan ohjaa ammattitaiteilija, ja ideana on muovailla vahasta omakuva, joka edustaa tekijäänsä hänen haluamallaan tavalla. Vahat valetaan myöhemmin valimossa pronssiin. Jokainen veistos lisätään pelilliseen verkkoalustaan, jossa teoksen yhteyteen on mahdollista liittää monenlaista materiaalia. Tavoitteenamme on saada aikaiseksi maailmanlaajuinen piiloleikki, johon voivat osallistua kaikenlaiset ihmiset. Piiloleikki Oy on perustettu alkuvuonna 2017, ja tähän mennessä Piiloleikkejä on tehty neljä reittiä, jotka kaikki sijaitsevat Etelä-Suomessa.

Toteutimme keväällä 2018 Järvenselän pienryhmäkotiin Kaarinaan Piiloleikki -reitin osana AVEKin rahoittamaa kehityshankettamme. Olemme tehneet Piiloleikkejä aiemmin lasten, nuorten ja ikäihmisten kanssa, ja halusimme tutkia, millainen verkkoalusta toimisi parhaiten, jotta veistoksiin ja ympäristöön liittyvät tarinat saataisiin hyvin näkyviin. Testausvaiheessa käytimme pelimme pohjana kouluympäristöön suunniteltua seppo.io -sovellusta. Saimme projektin aikana useita kehitysideoita, joita hyödynnämme työpajakonseptin ja verkkosivuston kehittämisessä.

Tarinallisuus syventää prosessia ja tukee pitkäjänteistä työskentelyä. Veistoksen muovailu ei vaadi nopeimmilta tekijöiltä erityisen paljoa aikaa tai keskittymistä, ja lasten kädenjälki onkin usein parhaimmillaan spontaaneissa muovailuissa. Monet asiat kuitenkin tapahtuvat nykyään liiankin nopeasti ja helposti, ja sen vuoksi Piiloleikki -työpajassa halutaan kiinnittää huomiota työskentelyn pitkäjänteisyyteen mm.muovailemalla useita versioita ennen valettavan teoksen valitsemista. Onhan kyseessä kuitenkin pysyvä julkinen veistos! Myös veistoksia etsittäessä on mahdollista vain vilkaista niitä ohimennen, mutta koska ajatuksena on ihmisten ja paikkojen arvostava kohtaaminen, kiirehtimiseen ei haluta kannustaa. Usein arvioimme ja luokittelemme kadulla vastaan tulevat ihmiset ensivilkaisulla, vaikka emme tiedä mitään heidän sisäisistä maailmoistaan. Samalla tavoin näihin pikkuveistoksiin liittyy paljon enemmän informaatiota kuin päältä katsoen näyttäisi. Jatkossa työpajoissa on mukana myös sanataiteilija, joka auttaa osallistujia kirjoittamaan tarinan alter egolleen, hahmolle jossa on sekä omia että lainattuja ja kuviteltuja piirteitä. Piiloleikin uusi verkkosivusto mahdollistaa monenlaisen materiaalin lisäämisen teoksen tietoihin. Teoksen tarinan voi esittää tekstin, kuvien, videon ja äänen välityksellä. Lisäksi etsijöiden huomiota voi ohjata haluttuihin teoksen ja lähiympäristön yksityiskohtiin monivalintatehtävillä.

Alkuperäisenä ajatuksena oli, että lasten tekemät pronssiveistokset jäisivät ainoastaan osaksi pienryhmäkodin alueella olevaa pysyvää reittiä. Projektin aikana huomasimme, että on tärkeää valaa lapsille myös omat kappaleet heidän veistoksistaan. Näin yksi valos pronssiveistoksesta säilyy etsittävänä reitillä, mutta toinen voi matkustaa tekijänsä mukana. Piiloleikkiveistosten koko on käteen sopiva ja materiaali erittäin kestävä, joten ne sopivat hyvin mukaan otettaviksi. Piiloleikin verkkosivuille lisättiin ominaisuus, jossa veistoksen tekijä voi dokumentoida yksityiseen päiväkirjaansa alter egonsa toteutuneita ja kuvitteellisia matkoja tekstin ja kuvan välityksellä. Näin veistoksen tarinaa voi jatkaa vielä pitkään sen valmistumisen jälkeen, vaikkapa yhdessä omien vanhempien tai henkilökunnan kanssa. Alkuperäinen tarina näkyy kaikille etsijöille, mutta jatko on näkyvissä vain tekijälle itselleen, mikä mahdollistaa vapaamman kirjoittamisen ja dokumentoinnin.

Jokaisen Piiloleikkiprosessin lopputuloksena syntyy ainutlaatuinen, pysyvä käyttötaideteos. Jotkut Piiloleikki -reitit ovat täysin julkisia, toiset taas tilaajan sisäiseen käyttöön tarkoitettuja. Järvenselän veistoksista vain yksi on julkisesti etsittävissä, sillä reitti sijaitsee talon yksityisellä piha-alueella. Työpajaan osallistuneiden lisäksi reitti palvelee vaikkapa talossa vierailevia tai uutta henkilökuntaa: sen avulla voi tutustua veistosten tekijöihin ja ympäristöön. Piiloleikki on sloganinsa mukaisesti ”yllättävän liikuttava” kokemus tarjotessaan yllättäviä kohtaamisia ainutkertaisten pienoisveistosten kanssa sekä huomaamatta kertyvää arkiliikuntaa.

Piiloleikin etsijöille suunnattu sivusto löytyy osoitteesta piiloleikki.fi.
Osoitteesta oma.piiloleikki.fi taas löytyy taustatietoa konseptista ja oman Piiloleikin toteuttamisesta!