Skip to main content

Merikratoksen kouluttajat jakavat mielellään osaamistaan sinulle ja työyhteisöllesi

Jarmo Aalto

Jarmo Aalto on koulutukseltaan lähihoitaja, sosionomi (AMK) sekä neuropsykiatrinen valmentaja. Jarmo toimii työssään ammatillisena tukihenkilönä sekä neuropsykiatrisena valmentajana lapsille, nuorille ja aikuisille. Lisäksi hän työskentelee erilaisissa perheisiin vietävissä palveluissa sekä nepsy-kouluttajana.

Jarmo on tehnyt pitkän työuran lastensuojelun eri tehtävissä, lasten, nuorten ja perheiden kuntoutustyössä sekä koulumaailmassa. Jarmon työn viitekehys pohjautuu vahvaan nepsy-ymmärrykseen sekä kehityksellisen trauman ja tunne-elämän epävakauden tunnistamiseen ja hoitoon. Jarmo on täydentänyt osaamistaan eri lisäkoulutuksilla kuten DKT (dialektinen käyttäytymisterapia), Lapset puheeksi-menetelmä, sekä systeemisen työskentelyn koulutuksella. Hän on täydentänyt osaamistaan myös kehityksellisen trauman tunnistamiseen ja hoitoon sekä epävakaan persoonallisuushäiriön vakauttamiseen käytettävän Minätila-työskentelyn menetelmäkoulutuksella.

Jarmon vahvuutena on kohdata työssään erilaisia vuorovaikutushaasteita sekä nepsy-pulmia. Hänelle tärkeä arvo on kaikkien ihmisten hyvä ja arvostava kohtaamista, jotta kaikille mahdollistuisi nähdyksi, kuulluksi sekä kohdatuksi tulemisen kokemus.  Jarmo nauttii vapaa-aikanaan liikunnasta, ulkoilusta sekä lastenlastensa kasvun ja kehityksen seuraamisesta. Jarmon tunnuslause on ”Kaikki järjestyy”.

Jarmo Aalto

sosiaaliohjaaja, kouluttaja,
neuropsykiatrinen valmentaja
Varsinais-Suomi

050 406 1295
jarmo.aalto@merikratos.fi

Satu Deraz

Satu Deraz on kriisi- ja traumapainotteinen vakauttava perhepsykoterapeutti ja kouluttaja. Satulla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus lastensuojelutyöstä; yksitoista vuotta sijaishuollon puolella sekä yli kymmenen vuotta avohuollon erilaisissa kuntoutusprosesseissa, vuorovaikutustyöskentelyissä ja terveydenhuollon perheterapiaprosesseissa. Satu on toiminut pitkään myös konsultatiivisissa tehtävissä eri työyhteisöjen tukena ja koulutusten tarjoajana, keskittyen kiintymyskeskeisen, vakauttavan ja traumaorientoituneen työotteen teemoihin. Satun toimenkuvaan kuuluu oleellisesti tällä hetkellä kuuluminen osana eri hyvinvointialueiden systeemisiä tiimejä, kliinikon roolissa perhepsykoterapeuttina.

Täydennyskoulutuksina Satulla on MIM-koulutus, DDP-vuorovaikutteisen kehityspsykoterapian perusteet, perhetyön koulutus, lasten- ja nuorten mielenterveystyön erikoistumisopinnot sekä vakauttavan perheterapian traumakoulutus.

Satulla on laaja-alainen kokemus traumatisaation ilmiöiden tunnistamisen ja hoitamisen osalta, ylisukupolvisuuden ja perhesysteemien huomioimisesta työskentelyssä sekä vakauttavan työotteen käytöstä traumatisoituneiden ihmisten kanssa. Hänen vahvuutenaan on aito ja läsnä oleva tapa olla suhteessa toisiin, arvostava kohtaaminen sekä luottamuksellisen suhteen rakentaminen. Satun erityisalaa ovat kiintymyskeskeinen ja vakauttava työote, sietämättömän häpeän huomiointi ja sen vähentäminen vuorovaikutuksessa sekä kehityksellisen trauman, kehollisuuden, dissosiaation ja sietoikkunan käsitteiden ja ilmiöiden tunnistaminen sekä hoidollisessa että konsultatiivisessa työssä. Toivon ja toipumisen näkökulma on Satulla keskeistä yksilöitä ja yhteisöjä kohdatessa.

Esimerkkejä Satun pitämistä koulutuksista:

  • Traumainformoitu työote
  • Kiintymyskeskeinen lastensuojelutyö ja terapeuttinen arki
  • Empaattinen kohtaaminen ja vuorovaikutuksen merkitys ihmissuhdetyössä
  • Kiintymystrauman merkitys ja lapsen kohtaaminen kiintymyskeskeisesti
  • Haastavan käytöksen kohtaaminen
  • Neuropsykiatriset häiriöt vs. kiintymystrauma
  • Vakauttava työote ja sen merkitys onnistuneessa kohtaamisessa
  • Apua auttajalle – työkaluja sijaistraumatisoitumiseen ja myötätuntouupumukseen
  • Häiriöiden ja traumojen tunnistaminen ja hoito
  • Lapsen haastava käytös – Sietämätön häpeä, empaattinen kohtaaminen ja PACE-asenne

Satu Deraz

kriisi- ja traumapainoitteinen
perhepsykoterapeutti (Valvira)
Varsinais-Suomi

050 414 1564
satu.deraz@merikratos.fi

Heidi Helmiluoto

Heidi Helmiluoto on sosionomi (YAMK) johtamisen ja kehittämisen koulutusohjelmasta sekä integratiivinen työnohjaaja. Heidi on erikoistunut kehityksellisen trauman/kiintymyssuhdehäiriöiden tunnistamiseen ja hoitoon. Usein Heidin asiakkaat ovat vaikeasti oirehtivia aikuisasiakkaita tai perheitä. Heidin erityisosaamista on selvittää mistä kenenkin inhimillinen kärsimys kulloinkin syntyy yksilön oman ja perheen historian valossa. Työskentely tapahtuu vahvalla ja lämpimällä temmolla, vuorovaikutteisesti ja aktiivisesti. Heidi keskittyy kaikessa työssään mielellistämään niin asiakkaille kuin työntekijöillekin haasteiden taustasyitä ja ymmärrettävyyttä.  Hänen kaikessa työskentelyssään ovat läsnä mielenterveysongelmien tasodiagnostinen jaottelu ja mentalisaatiokyvyn näkökulmat.

Työnohjaajana Heidi on herkästi kuunteleva ja kuulemaansa aktiivisesti ohjattaville peilaava, asioille mieltä hakeva ja ratkaisuorientoitunut. Heidi uskoo avoimen ja toisia kunnioittavan keskustelukulttuurin voimaan.

Heidi kouluttaa:

  • Kehityksellisestä traumasta
  • Päihdehäiriöistä
  • Kiintymyssuhteiden/varhaisten suhteiden erityisestä merkityksestä
  • Mielenterveyshäiriöiden tasodiagnostiikasta
  • Kiintymyssuhdetrauman/epävakauden hoitoon kehitettyä Minätilatyöskentely-menetelmää

Heidi Helmiluoto

sosiaalihuollon palveluiden asiantuntija,
työnohjaaja, kouluttaja
Varsinais-Suomi

050 911 6054
heidi.helmiluoto@merikratos.fi

Marianne Kulmala

Marianne Kulmala on koulutukseltaan lähihoitaja sekä neuropsykiatrinen valmentaja. Hän toimii Merikratoksella asiakastyön lisäksi luennoitsijana sekä pääkouluttajana Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja -koulutuksessa.  Marianne on työskennellyt nepsy-asiakasryhmän kanssa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän kertookin, että saa kiittää asiakkaitaan kaikkien näiden vuosien ajalta siitä, mitä kaikkea hän on oppinut ja mitä hän tänä päivänä ymmärtää kehityksellisistä neuropsykiatrisista häiriöistä.  Asiakkaat ovat toimineet Mariannen opettajina ja mentoreina.

Marianne tunnetaan myös tietokirjailijana. Työnsä tueksi hän on kirjoittanut Saku, spesiaali lapsi, Rufus, spesiaali lapsi ja Saku, spesiaali nuori -kirjat, Pärjää porukassa -sosiaalisten taitojen oppaan sekä Tuttu tunne -tunneoppaan. Marianne kertoo, että kaikessa viestinnässä hän painottaa aina sitä, että toimii vain tiedon välittäjänä. ”Olen jakamassa toisen käden tietoa – sitä kaikkea mitä saan kuulla ja oppia asiakkailtani. On valtava etuoikeus olla ottamassa vastaan kaikki se tieto, mitä asiakkaat kokemuksistaan jakavat.”

Mariannen työtä ohjaava ajatus on: ”Haluan olla se henkilö, joka auttaa lasta ja nuorta huomaamaan hänen omat vahvuutensa ja voimavaransa ja voimistamaan ja näkyviin tuomaan hänessä olevan hyvän.” Mariannea inspiroi työssä sen tuoma mahdollisuus lisätä jatkuvasti ymmärrystä siitä, miten eri tavoin ihmisen neurologia voi vaikuttaa hänen ajatteluunsa, toimintaansa ja tunteisiinsa. ”Työni erityisyyttä on se, ettei voi koskaan sanoa olevansa valmis, vaan joka päivä, jokaisella kohtaamisella oppii jotain uutta. Olen loputtoman utelias sen suhteen, miten eri tavoin me voimme tätä maailmaa nähdä. Haaveilen siitä, että saisin joskus vielä olla näkemässä maailman, jossa ei olisi minkäänlaisia rajavetoja eri neurotyyppien välillä.”

Mariannen koulutuksissa olleet kuvaavat Mariannea ja hänen pitämiään koulutuksia seuraavasti:

  • ”Käytännönläheinen koulutus! Kouluttaja aivan ihana! Kertoo mukavasti esimerkkejä arjesta.”
  • ”Selkeät ja konkreettiset ohjeet tee näin, huomioi tämä. Luennoitsijan rauhallisuus korosti viestiä.”
  • ”Aihevalinta mielenkiintoinen ja Mariannen osaaminen on timanttia.”
  • ”Lämminhenkinen, ymmärtävä, ei tuomitseva puhetapa. Todellinen asiantuntija.”

Marianne Kulmala

ohjaaja, kouluttaja,
neuropsykiatrinen valmentaja
Varsinais-Suomi

050 575 1744
marianne.kulmala@merikratos.fi