Mitä on olla työnohjaaja ja miten kasvaa siihen?
Työnohjaajana oleminen on kiinnostumista siitä, mitä ihmisissä ja ihmisten välisyyksissä työn äärellä tapahtuu. Aidon kiinnostuksen tiellä on välillä esteitä, joita on raivattava. Vilpitön kiinnostus katsoa ja nähdä, kuunnella ja kuulla ovat työnohjaajan tärkeimpiä työvälineitä. Tarvitaan tietoa ja ymmärrystä siitä, miten ihminen toimii ja miten luodaan ympäristöjä, joissa oppiminen ja ymmärryksen lisääntyminen voivat toteutua. Kasvun edellytyksenä on halu ja valmius lisätä itseymmärrystä ja altistaa itseä uusille havainnoinnin ja reflektoinnin tavoille.
Mitä tarvitsee oppia?
Työnohjaajan tarvitsee oppia oppimisesta: miten itse opin ja miten muut oppivat, miten oppimisen prosessia voi edistää ja tukea, mitkä asiat estävät oppimista. Miten opimme yksin ja yhdessä, kuitenkin aina suhteessa johonkin. Hyödyllistä on myös syventää näkökykyä suhteille ja vuorovaikutukselle, jotka ovat inhimillisen hyvinvoinnin ja kasvun perusta. Tarvitaan oppia työnohjausmenetelmästä, siitä miten oppimisen ja muutoksen äärellä voi auttaa.
Mitä työnohjausmenetelmällä voi saavuttaa?
Työnohjausmenetelmän avulla ammattilaiset ja heidän yhteisönsä muodostavat uusia välineitä merkityksellisen ja hyvinvointia tuottavan työelämän toteuttamiseen. Ammattilaisten hyvinvointi nojaa eniten työn perimmäiseen tarkoitukseen ja työnohjausmenetelmällä tuota tarkoitusta kirkastetaan ja sen yhteyttä arjen toimintoihin vaalitaan ja vahvistetaan. Sujuva toimiminen yhdessä, yhteisönä, ryhmänä, on osa työnohjausmenetelmän ydintä: keskinäisen yhteyden ja vuorovaikutuksen avulla opimme ja voimme paremmin, ja luomme vaikuttavampaa. Erityisesti kiihtyvän muutoksen aikakautena on tarpeen pysähtyä havaitsemaan, mikä työssämme on oleellista ja vaalimisen arvoista