Skip to main content
Ajankohtaista

Hyvä kiertämään

By 13.3.2023No Comments

Meillä Merikratoksella on kiertänyt Perhekuntoutuskeskus Kajon tiimin aloittama sisäinen ”Hyvä kiertämään -haaste”, jossa kunkin yksikön työntekijät kerrallaan ovat tehneet jotakin hyvää ja haastaneet aina uuden tiimin mukaan haasteeseen. Ajatuksena on tehdä hyvää pienillä tavoilla läheisille, tuntemattomille, asiakkaille, työkavereille, ympäristölle tai vaikka naapureille. Tiimeillä on ollut erilaisia lähestymistapoja, jonka ansiosta hyvää on voitu tehdä monin eri tavoin. Yksi pieni teko voi tuntua vähäiseltä, mutta usealla pienelläkin teolla on yhdessä isompi vaikutus.

Sallittua ja jopa suotavaa on ollut tarttua muiden tiimien ideoihin ja toteuttaa niitä omassa arjessaan. Haaste jatkuu edelleen, ja osa tiimeistä on vielä haastamatta, mutta tässä koosteena joitakin poimintoja jo toteutuneista toimista tiimien itsensä kertomina innostamaan muitakin hyvän tekemiseen:

Lieto, Perhekuntoutuskeskus Kajo

Kajossa olemme aloittaneet haasteen mahtipontisesti henkiä pelastamalla! Punaisen ristin Veripalvelussa voi perustaa oman VeriRyhmän. Olemme käyneet Kajon omaan VeriRyhmään tekemässä muutaman ”talletuksen”. Koska kaikki eivät tietystikään voi luovuttaa verta, päätimme keksiä jotain muutakin. Toisena hyväntekeväisyyskohteena on pörriäiset. Jahka koronarajoitukset taas sallivat perhepäivien pitämisen, niin valjastamme asiakkaat mukaan tähän haasteeseen ja teemme hyönteishotelleja Kajon pihalle. Kajosta siis verta ihmisille ja koteja pörriäisille!

Turku, hallintopalvelut

Hallinnon hyvä teko on ollut maskien ja roskien kerääminen. Saavutimme tavoitteemme reilusti ja kuukauden aikana keräsimme työmatkojen ja lenkkipolkujen varsilta 259 maskia sekä 284 muuta roskaa eli keräsimme jokainen keskimäärin yli 3 roskaa per päivä.

Jyväskylä, avopalvelut

Jyväskylän tiimin hyvät teot olivat henkilökohtaiset ekoteot. Kirjasimme nämä teot Exceliin, ja sieltä löytyi mm. seuraavia ekotekoja: vein vaatteita kierrätykseen, ryhdyin WWF:n ilmastokummiksi, panostin erityisesti kierrätykseen, suosin ympäristöystävällisiä pesuaineita, suosin julkisia kulkuneuvoja, siirryin sähköautoiluun ja valitsin luomutuotteita.

Lieto, avopalvelut

Halusimme lähteä tukemaan pienyrittäjiä ja lähituottajia hankinnoissamme. Tarjoiluja on valmistunut sekä omasta takaa että hankkimalla niitä lietolaisesta pienleipomosta. Vihanneksia, leipää, kalaa ja uusia perunoita on ostettu lähituottajilta, joku jopa ihan puolen kilometrin päästä kotoa. Olemme hemmotelleet itseämme paikallisissa ravintoloissa, ja virvokehankinnoissa on tuettu lähipanimoja ja pienpanimoja vähän kauempaakin. Ketjukauppoja on vältelty, kukin omalla volyymillaan, ja pienyrittäjiä tuettu (mm. ompelija, verhoilija, kehystämö, kirjakauppa).

Kaarina, Aapeluskoti Hemmilä

Tässä listattuna Hemmilän pieniä hyviä tekoja: helteillä metsän eläimille jätetty vettä ulos, lasten kanssa käyty yhdessä kierrättämässä pahveja, metalleja ja muoveja sekä tyhjennetty kompostia ja vierailtu Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä, kuljettu enemmän pyöräillen sekä kävellen bussin ja autoilun sijaan, syöty lähiruokaa omasta kasvimaasta ja sammutettu ylimääräisiä valoja sekä muistutettu vedenkulutuksesta.

Kaarina, Aapeluskoti Riihinen

Luonnollisesti halusimme ottaa Riihisen lapset ja nuoret mukaan haasteeseen, joten yhteisen keskustelun jälkeen päädyttiin siihen, että Riihisellä säästetään sähköä ja kiinnitetään huomiota vedenkulutukseen. Yhdessä sovittiin, että valoja ei pidetä turhaan päällä, omissa huoneissa ei radio pauhaa, jos sitä ei kuunnella, ja muutkin sähkölaitteet pidetään pois päältä aina, kun se on mahdollista. Käytännössä haasteen toteuttaminen sujui hyvin, sähköä ja vettä säästyi, ja lapset hienosti muistuttelivat myös aikuisia mm. sammuttamaan päälle unohtuneita valoja – välillä jopa niin innokkaasti, että elokuun pimenevissä illoissa istuskeltiin ajoittain hyvinkin hämärissä tunnelmissa!

Mikkeli, perhekuntoutuskeskus Luotsi

Meillä hyväntekeminen on koostunut pienistä asioista, mm: työmatkapyöräilyn lisääminen (kiitos firmalle pyöräedusta), luontolähtöisyys (asiakkaiden kanssa retkeilty lähimaastossa ja kauempanakin), ruokahävikkiä vähennytty tarjoamalla asiakkaille ja henkilökunnalle omien puutarhojen satoa, liikenneviikolla tarjottu asiakkaille heijastimia pimeneviin iltoihin ja kannustettu asiakkaita liikkumaan kävellen pienempiä matkoja autoilun sijaan.

Joensuu, avopalvelut

Meillä (myös haasteen aikana) työnteon ja yhdessä olemisen hyvä on ammennettu luontolähtöisyydestä: ruskan ihastelusta, nuotioretkistä, luonnossa liikkumisesta, marjastamisesta, metsästämisestä, sienestämisestä kuin myös kalastamisesta. Toivon mukaan, olemme tiiminä voineet vahvistaa asiakasperheidemme luontosuhdetta, vaalimalla itsessään kokemuksia luonnossa ja sen kestävyyttä, kauneutta ja kokonaisvaltaista vaikutusta meidän jokaisen hyvinvoinnillemme.

Lieto, asiantuntijapalvelut

Päätimme keskittyä reflektoimaan omien tarpeiden huomioimista ja sitä, miten omien tunteiden ja tarpeiden huomioiminen näkyy positiivisesti kanssaeläjissä ja ympäristössä. Tauotimme työtä, pyysimme apua ruuhkavuosiarjen pyöritykseen, liikuimme ja ulkoilimme. Haimme rauhaa ja hiljaisuutta metsästä, katsoimme suosikkisarjojamme, saunoimme ja avantouimme. Tapasimme ystäviä, vietimme aikaa perheen ja läheisten kanssa, söimme hyvin, pelasimme konsolipelejä ja leikimme lasten kanssa. Nautimme musiikista ja kirjoista. Kovalevyn resetoiminen tavalla tai toisella auttoi kaikkia palautumaan arjen kuormituksesta. Yhteys itseen eli kykymme tunnistaa omia tunteita ja tarpeita on koko inhimillisen hyvinvoinnin ja rakentavan, hyvää luovan vuorovaikutuksen ydin.