Skip to main content
Ajankohtaista

Joutsenmerkki myönnetty Perhekuntoutuskeskus Kajolle

By 1.10.2021No Comments

Arvokumppanuus muodostuu kolmikannasta: Joutsenmerkki, Merikratos Oy ja Teijo-Talot Oy

Merikratos Oy ja Teijo-Talot Oy ovat vastaanottaneet Ympäristömerkintä Suomen myöntämän Joutsenmerkki-sertifikaatin Perhekuntoutuskeskus Kajolle Liedossa keskiviikkona 29.9.2021.

Teijo-Talojen Salon tehtaalla rakennetut perhekuntoutuskeskus Kajon tilat on toteutettu tilaajan eli Merikratos Oy:n toiveiden mukaan ympäristövastuullisesti, Joutsenmerkin kriteerejä noudattaen. Tällä arvokumppanuusmallilla on toteutettu Merikratoksen viimeiset kolme tilainvestointia ja yrityksen tavoitteena on, että myös tulevaisuudessa kaikki uudet tilainvestoinnit toteutetaan Joutsenmerkittyinä.

”Teijo-Talot on meidän arvokumppanimme, joka meille tarkoittaa sitä, että saamme heiltä enemmän kuin pelkän rakennuksen. Teijo-Talot on Joutsenmerkki-rakentamisen edelläkävijä ja hyöty asiantuntijuudesta tulee suoraan asiakkaalle. Esimerkiksi ekologisuuden näkökulmasta Joutsenmerkki-rakennuksen energiakulutus on vähäistä, mikä alentaa käyttökustannuksia,” toteaa Merikratoksen hallituksen puheenjohtaja Esko Sillanpää.

Merikratos pitää rakennuksen ympäristö- ja terveysvaikutuksia toiminnalleen tärkeinä, sillä rakentamisessa käytetyt materiaalit vaikuttavat rakennuksen kestävyyteen ja sisäilman laatuun – jolla taas on vaikutusta käyttäjiensä terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin.

”Haluamme tarjota asiakkaillemme turvallisen ja terveen kuntoutumisympäristön ja työntekijöillemme puhtaan työympäristön. Valitsemalla Joutsenmerkin voimme varmistaa, että nämä toteutuvat joka päivä. Myös työntekijämme pitävät ekologisuus- ja ympäristöarvoja tärkeinä. Meille esimerkiksi hakeutuu työntekijöitä, jotka ovat valinneet meidät arvopohjalta ja ovat siksi erittäin sitoutuneita työhönsä, mikä vaikuttaa positiivisesti hoitotyön laatuun ja kuntoutusvasteeseen,” kertoo Merikratos Varsinais-Suomen aluejohtaja Hanna Seppälä.

Teijo-Talot on Suomen mittapuulla Joutsenmerkki-rakentamisen pioneeri, sillä yritys on toteuttanut viisi Joutsenmerkittyä uudisrakennuskohdetta eli eniten Suomessa, ja lisäksi yritykselle on myönnetty Joutsenmerkki-rakentamisen peruslupa vuonna 2020. Perhekuntoutuskeskus Kajo on jo toinen peruslupaan sidottu kohde.

”Hienoa, että saimme jälleen kiinnittää yhden Joutsenmerkki-kyltin rakennuksen seinään. Erityisen merkityksellistä on, että rakennus on toteutettu pitkäaikaiselle ja samat arvot kanssamme jakavalle yhteistyökumppanillemme,” iloitsee Teijo-Talojen toimitusjohtaja Ismo Laitakari.

Perhekuntoutuskeskus Kajo on rakennettu Joutsenmerkki-kriteerien lisäksi Teijo-Talojen toimintatavan mukaisesti sisäilmaturvallisesti tehdashallissa säältä suojassa.  ”Joutsenmerkki-rakentaminen sopii tehdasvalmisteiseen rakennuskonseptiimme erinomaisesti ja pystymme jatkuvasti kehittämään toimintaamme kohti entistäkin ympäristöystävällisempää ja hiilijalanjäljeltään pienempää rakentamista,” valaisee Teijo-Talojen laatupäällikkö Heidi Karlsson.

Joutsenmerkki ohjaa ekologiseen ja sisäilmaltaan turvalliseen rakentamiseen. Uudisrakennukselle voidaan myöntää Joutsenmerkki, mikäli se täyttää Pohjoismaisen ympäristömerkinnän laatu-, ympäristö- ja terveysvaatimukset. Vaatimukset koskevat rakennuksen koko elinkaarta materiaalien tuotannosta itse rakentamiseen ja rakennuksen käyttöön eli esimerkiksi energiankulutukseen.

”Joutsenmerkitty rakentaminen kasvaa vauhdikkaasti kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa Teijo-Talojen ja Merikratoksen kaltaiset edelläkävijät ovat olleet tärkeitä. Rakennusten ja rakentamisen osuus kaikista hiilidioksidipäästöistä on suuri eli ekotehokkaamman rakentamisen suunnannäyttäjiä todella tarvitaan”, Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen sanoo.


Joutsenmerkki-sertifikaatti kiinnitettiin Perhekuntoutuskeskus Kajon seinään. Kuvassa Esko Sillanpää (Merikratos Oy), Hanna Seppälä (Merikratos Oy), Heidi Karlsson (Teijo-Talot Oy) ja Oona Saarinen (Ympäristömerkintä Suomi Oy).