Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja – koulutuksesta usein kysyttyä
Minkälainen rakenne koulutuksessa on?
Koulutus on suunniteltu niin, että sen voi suorittaa hyvin joustavasti omaan tahtiin. Koulutus on laajuudeltaan 30 opintopistettä ja suositusopiskeluaika on kuusi kuukautta. Opiskeluoikeus on 12 kuukautta koulutuksen aloituksesta.
Koulutus koostuu yli kahdestakymmenestä verkkoluennoista, kahdesta lääkäriluennosta, työpajapäivästä, kirjallisuuden lukemisesta sekä yksilöohjauskeskusteluista (kouluttajan kanssa käydään noin tunnin mittainen keskustelu opintojen keskivaiheilla ja lopussa). Tämän lisäksi opiskelija voi sopia kouluttajien kanssa tarvittaessa lisää keskusteluaikoja.
Koulutuksessa opiskelijat tekevät oppimastaan oppimispäiväkirjan, koulutuksen aikana tehdään reflektoitua harjoitteluvalmennustyötä ja lopputyökseen neuropsykiatrisen valmennuksen käsikirjan omaan käyttöönsä.
Kaikki opiskelu tapahtuu etänä. Koulutuksessa toivotaan reaaliaikaista läsnäoloa aloitustapaamisella sekä kahdella lääkäriluennolla. Tarvittaessa nämä tulevat kyllä myös tallenteiksi, jos sattuu aikatauluhaasteita. Lisäksi reaaliaikaista läsnäoloa toivotaan yhdessä työpajapäivässä.
Tuleva aikataulu:
ma 5.5.2025 klo 9.00-12.00 uuden ryhmän aloitusinfo
ke 21.5.2025 klo 13.00-15.00 lääkäriluento (tallenne katsottavissa Moodlessa)
ma 29.9.2025 klo 9.00-12.00 työpaja
ke 8.10.2025 klo 12.00-16.00 lääkäriluento (tallenne katsottavissa Moodlessa)
ke 19.11.2025 klo 13.00-15.00 lääkäriluento (tallenne katsottavissa Moodlessa)
ma 1.12.2025 klo 9.00-12.00 työpaja
Mitä tarkoittaa harjoitteluvalmennus, pitääkö minulla olla asiakas valmiina?
Koulutuksen alkaessa, harjoitteluvalmennusprosessissa harjoitusasiakkuutta ei tarvitse heti olla valmiiksi mietittynä. Asiakkaana (lapsi, nuori tai aikuinen) voi olla joku entuudestaan tuttu, joku lähipiiristä tai aivan uusi tuttavuus. Sellainen henkilö, jolla olisi diagnosoitu neuropsykiatrinen häiriö; ADHD, autismi, Tourette tai kehityksellinen kielihäiriö tai ainakin piirteitä joistakin edellä mainituista. Toivottavaa on, että opiskelijalla olisi tämän koulutuksen aikana vähintään 8 tapaamiskertaa asiakkaan kanssa. Pituudeltaan tapaamiset olisivat noin 1–2 h.
Voiko koulutuksen maksaa osissa?
Kyllä voi. Merikratoksen järjestämän koulutuksen maksaminen erissä onnistuu OP-laskun/OP-tililuoton tai luottokorttimaksun (Visa, Mastercard) kautta. Osamaksua valitessa on hyvä huomioida, että palveluntarjoaja lisää mahdollisen koron maksulle. Tässä tarkemmin vielä osamaksusta.
Jos yrityksesi tai työnantajasi maksaa koulutuksen, lähetämme laskun yritykselle ilmoittautumisen jälkeen verkkolaskuna tai sähköpostilla. Yritysten osamaksusopimuksiin, kuten kaikissa muissakin koulutukseen ja maksuihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä osoitteeseen merikratos.koulutus@merikratos.fi
Antaako koulutus pätevyyden neuropsykiatriseksi valmentajaksi?
Kyllä, Merikratoksen ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja (30 op) on Suomen neuropsykiatriset valmentajat ry:n koulutus- ja laatusuositusten mukainen koulutus.
Neuropsykiatrinen valmennus ei ole virallisesti auktorisoitu koulutus, eikä Suomessa ole säädettyä tutkintoa tai virallista pätevyyttä neuropsykiatrisille valmentajille. Valvira ei valvo koulutusta tai myönnä ammattioikeuksia neuropsykiatrisille valmentajille, vaikka valmennus kuuluu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan kuntoutuksen piiriin.
Neuropsykiatrinen valmentaja -koulutukset ovat täydentäviä lisäkoulutuksia, joita tarjoavat eri tahot, kuten ammattikorkeakoulut, kesäyliopistot, järjestöt ja yritykset. Koulutusten laajuus vaihtelee (20–30 op), ja sisällöt painottuvat ratkaisukeskeiseen ja tulevaisuussuuntautuneeseen työotteeseen.
Merikratos edellyttää opiskelijoiltaan riittävää ammatillista pohjakoulutusta ja työkokemusta ennen koulutukseen hyväksymistä. Koulutuksen suorittaneet voivat käyttää neuropsykiatrinen valmentaja -nimikettä omassa työssään tai yrittäjinä.
Suomessa toimii useita yhdistyksiä, jotka tukevat neuropsykiatrisia valmentajia ja markkinoivat jäsentensä palveluita. Vaikka Suomessa on noin 10 000 neuropsykiatrista valmentajaa, vain muutama sata kuuluu alan yhdistyksiin.