Olemme maaliskuun loppupuolella ja voi jo havaita kevään tulemisen merkkejä; säät lämpenevät, päivistä tulee valoisampia ja ympärillämme asiat alkavat heräämään eloon uudestaan. Kevään tuleminen voi monelle tarkoittaa piristymistä ja energian tankkaamista. Kuitenkin kevään tuleminen voi myös monelle tarkoittaa väsymystä ja jaksamisen puutetta.
Monet yhdistävät alakuloisuuden ja matalamman tunnetilan oireet kylmään ja harmaaseen vuodenaikaan, eli valoisuuden vähenemiseen. Vähemmän tunnettua on, mikä vaikutus lisääntyvällä valon määrällä voi olla ihmisen mielialaan. Useimmat piristyvät keväällä, kuitenkin joillekin valon lisääntyminen aiheuttaa päinvastaisia tuntemuksia. Piristymisen sijaan tuntemuksia kuten väsymys ja alakuloisuus voi tulla esille.
Kevätmasennus ei sinänsä ole diagnoosi, kuitenkin masennuksen tuntemuksella ja väsymyksellä on keväällä yhteys. Valon kasvava määrä vaikuttaa ihmisen vuorokausirytmiin ja voi sitä myös sekoittaa. Me jaksamme valvoa illalla pidempään ja nousemme aamulla aikaisemmin kun valon määrä lisäntyy. Tällä tavalla unen määrä vähenee vuorokauden molemmista päistä. Kun unen määrä jää liian vähäiseksi kertyy univelkaa, ja se vaikuttaa vähitellen myös mielialaan.
Alakuloisuuden tunnetta voi myös ilmestyä jos piristymistä ei tapahdukaan. Jos valo ei tuokaan mukanaan odotettua piristystä, se voi vaikuttaa mielialaan ikävällä tavalla. Toisten ihmisten ilon ja riemun näkeminen voi ylikorostaa omaa väsynyttä olotilaa ja aiheuttaa ahdistuneisuutta.
Kun kevät tulee, ole huomaavainen omille tuntemuksille. Jos huomaat pirteyttä ja iloa, nauti valoisuuden herättämästä energiasta. Omista tuntemuksista saa ja pitääkin nauttia. Jos huomaat väsymystä ja jaksamisen vähenemistä, ole valppaana mielialasi muutoksiin ja armelias omille ajatuksille ja tunteille. Kevät ei tuo kaikille piristystä ja se on okei. Oman väsymyksen kanssa jääminen ei kuitenkaan ole okei ja kannattaa herkästi seurata omaa oloa ja hakea enemmän tukea omaan jaksamiseen tarpeen mukaan.
Kevät, kuten moni muu asia elämässä, tuo sekä piristystä että väsymystä. Asioiden ei tarvitse olla joko tai, vaan ne voivat olla sekä että.
Wilma Nurminen
psykologi
Merikratos Varsinais-Suomi