Skip to main content
Ajankohtaista

Blogi: Sosiaalipedagoginen hevostoiminta

By 13.4.2022No Comments

Olen työskennellyt pian 2 vuotta Merikratoksella sosiaalihuollon ja lastensuojelun palveluissa, pääasiassa ammatillisena tukihenkilönä. Ammatillinen tukihenkilötoiminta on mahtava tukimuoto, jota pystyy räätälöimään lasten tarpeiden mukaan. Olen hyvin iloinen, että olen nyt saanut mahdollisuuden yhdistää myös rakkaan harrastukseni työhön. Aloitin tänä vuonna opiskelemaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Tavoitteenani on hyödyntää oppimiani taitoja tulevaisuudessa myös työssäni lasten ja nuorten kanssa. Olen jo päässyt jo aiemminkin käyttämään hevosia työssäni ja nähnyt kuinka hevoset vaikuttavat lasten hyvinvointiin sekä uusien elämysten kokemiseen.

Olen itse ollut 16 vuotta hevosten kanssa tekemissä ja tiedän, kuinka hienoa on toimia eläinten ja etenkin hevosten kanssa niiden herkkyyden vuoksi. Hevosten herkkyys tulee hyvin esiin tilanteissa, joissa ne reagoivat ääniin ja liikkeeseen. Hevoset eivät pidä nopeista liikkeistä tai kovista äänistä. Hevoset ovat pakoeläimiä, ja jos tilanne on epämukava hevoselle, hevonen todennäköisesti poistuu tilanteesta. Lapset oppivat hevosten kautta, mitkä liikkeet ja äänet ovat sopivia. Hevonen on nopea näyttämään, jos jokin ei ole mukavaa, mutta antaa myöskin palautetta, kun asiat ovat mukavasti. Hevonen peilaa ihmisten tunteita, joten jos ihminen on epävarma, on myös hevonenkin.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on sosiaalisen kuntoutuksen muoto, joka tukee ihmisen hyvinvointia, sosiaalisia taitoja, motoriikkaa ja omien tunteiden tunnistamista. Lapset voivat oppia hevosten kanssa tuntemaan paremmin myös omaa kehonkieltään. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta voi olla myös ensimmäinen askel oman harrastuksen löytämiseen. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on monimuotoista. Se voi olla yksilötapaamisia, ryhmätapahtumia tai koko perheen toimintaa. Tämä kuntoutusmuoto auttaa monilla eri tavoin lasta, nuorta ja perhettä. Sosiaalisia taitoja voi harjoitella sosiaalipedagogisen hevostoiminnan avulla sekä hevosten kanssa että muiden lasten, nuorten ja aikuisten kanssa.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on yksi monista erilaista tukimuodoista. Tämä tukimuoto on erilainen siinä mielessä, koska hevonen on se, joka opettaa lasta tai nuorta. Hevonen on se, joka antaa merkkejä ja palautetta lapselle tai nuorelle. Ohjaaja on kuitenkin mukana tulkitsemassa lapsen, nuoren sekä hevosten erilaisia tunnetiloja.

Julia Nylund
ohjaaja
Merikratos Varsinais-Suomi