Skip to main content
Ajankohtaista

Asiakastarina: Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja – Erjan kokemus ja oivallukset koulutuksesta

Opettajasta toimittajaksi ja valmentajaksi

Erja on luokanopettaja ja filosofian maisteri, joka on uransa varrella työskennellyt opettajana sekä toimittajana pienessä kaupunkilehdessä. Viime vuosina hänen työnsä on keskittynyt erityisesti sisällöntuotantoon oman yrityksensä kautta. Kuitenkin koulumaailmassa vietetyt vuodet ja henkilökohtaiset kokemukset läheisen ADHD-diagnoosin myötä herättivät hänessä kiinnostuksen neuropsykiatrisiin ilmiöihin. Tämä innostus johti hänet hakeutumaan Merikratoksen ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan koulutukseen.

Koulutus vastasi odotuksia ja tarjosi oivalluksia

Ennen koulutuksen alkua Erjalla oli selkeä tavoite: hän halusi syventää tietämystään neuropsykiatrisista häiriöistä, erityisesti niistä, joista hänellä ei ennestään ollut laajaa tietopohjaa, kuten Touretten syndroomasta. Hän kertoo, että koulutus vastasi odotuksiaan ja tarjosi ajankohtaista sekä kattavaa tietoa aiheesta.

Yksi koulutuksen mieleenpainuvimmista osista oli työpajakoulutuspäivä. Erja koki sen erittäin hyödylliseksi, ja hänen mielestään tällaisia käytännönläheisiä päiviä voisi olla enemmänkin. Myös kokemusasiantuntijoiden luennot jäivät hänen mieleensä – ne olivat opettavaisia ja herätteleviä. Kouluttajina toimineet Marianne ja Jarmo saavat erityiskiitosta rauhallisesta ja vuorovaikutteisesta opetustyylistään, joka heijasti heidän pitkää kokemustaan nepsy-työssä.

Käytännön työkaluja ja ratkaisukeskeinen ajattelutapa

Koulutus tarjosi Erjalle arvokkaita työkaluja neuropsykiatrisia haasteita kokevien henkilöiden kohtaamiseen. Vaikka hän ei vielä sovella oppimaansa työelämässä, hän uskoo sen olevan tulevaisuudessa mahdollista. Hän koki koulutuksen käytännönläheiseksi ja erityisesti työpajapäivän merkitykselliseksi, sillä se mahdollisti teorian soveltamisen käytäntöön.

Koulutus vahvisti myös Erjan omaa ammatillista ja henkilökohtaista kasvua. Hänen myötätuntonsa ja ymmärryksensä neuropsykiatrisia haasteita kokevia kohtaan kasvoi, ja samalla hän tiedosti, että jokaisella meistä on omia nepsy-piirteitä. Tämä oivallus vahvisti hänen ajatustaan siitä, että hän haluaisi tulevaisuudessa tarjota nepsy-valmennuspalveluja osana yritystoimintaansa. Ratkaisukeskeisyys muutti ajattelutapaa.

Yksi suurimmista oivalluksista koulutuksen aikana oli se, ettei ihmisten ongelmia tarvitse ratkaista heidän puolestaan. Erja koki tärkeäksi ymmärtää, että jokainen ihminen on oman elämänsä asiantuntija, ja yhdessä pohtimalla löydetään sopivat ratkaisut. Hän on omaksunut koulutuksen aikana motokseen kolme kovaa koota: Kehu, Kiitä ja Kannusta.

Kenelle koulutus sopii?

Erja suosittelee koulutusta kaikille ihmissuhdetyötä tekeville, erityisesti opettajille, koulunkäynninohjaajille sekä lapsi- ja nuorisotyötä tekeville. Hänen mielestään koulutuksen suurin vahvuus on sen asiakeskeisyys ja kouluttajien vankka kokemus kenttätyöstä.

Mitä hän sanoisi henkilölle, joka harkitsee koulutusta mutta ei ole vielä varma?

”Vaikka et lähtisikään työskentelemään nepsy-valmentajana, tämä koulutus antaa työkaluja erilaisuuden kohtaamiseen rakentavalla tavalla. Ratkaisukeskeisyydestä on hyötyä, työskentelitpä minkä tahansa asian tai ihmisryhmän parissa.”

Mieleenpainuvin hetki koulutuksen ajalta

Erityisen vaikuttavana Erja muistaa koulutuksen viimeisen luennon, jossa opiskelijat yhdessä kouluttajien kanssa keskustelivat nepsy-valmentajana toimimisesta. Avoimuus, jolla he puhuivat omista kokemuksistaan nepsy-työssään, ja omista epävarmuuksistaankin valmentajana ja terapeuttina osoitti, että myös ammattilainen voi olla epävarma. Keskustelu rohkaisi muitakin opiskelijoita hyväksymään epävarmuuden ja jännityksen, jota varsinkin uuden asiakassuhteen aloittamiseen liittyy ja olemaan myös itseään kohtaan empaattinen.

Erjan kokemuksen perusteella ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentajakoulutus on myös arvokas matka, joka ei ainoastaan tarjoa tietoa ja käytännön työkaluja, vaan myös muuttaa tapaa kohdata ihmisiä ja ymmärtää heidän tarpeitaan.

Lämmin kiitos Erjalle haastatteluhetkestä. Erjaa haastatteli Merikratoksen palvelujohtaja Mikko Niemelä.

Nepsyvalmentaja-koulutukseen on nyt ilmoittautuminen avoinna. Seuraava ryhmä aloittaa opinnot maanantaina 5.5.2025.