
Merikratos tarjoaa sosiaalihuoltolain 21 a §:n ja lastensuojelulain 36 §:n ja 76 §:n mukaista asumispalvelua jälkihuollossa oleville asiakkaille. Koko työskentelyprosessi on luonteeltaan joustava ja asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin räätälöity. Palvelu tuotetaan asiakkaan omaan vuokra- tai omistusasuntoon. Tuettu asuminen on ensisijaisesti tarkoitettu täysi-ikäisille asiakkaille, mutta asiakkaaksi voi ohjautua myös 16–17-vuotiaita nuoria. Tuettuun asumiseen ohjaudutaan oman sosiaalityöntekijän arviolla ja päätöksellä. Tuen tarvetta arvioitaessa huomioidaan nuoren ikä ja hänen yksilölliset erityistarpeensa.
Työskentelyn sisältö ja tavoitteet
Itsenäistyvillä nuorilla asumisen taidot saattavat puuttua lähes kokonaan tai itsenäistyminen ei ole vielä päässyt alkamaan erilaisten haasteellisten elämäntilanteiden ja -kokemusten vuoksi. Palvelun tarpeen taustalla voi olla nuoren mielenterveyden haasteet, ongelmallinen päihteiden käyttö, somaattinen sairaus, neuropsykiatriset erityispiirteet tai traumaattinen tausta, joka vaikuttaa arjesta selviytymiseen ja saattaa olla riski syrjäytymiselle.
Asiakas voi tarvita tukea, ohjausta ja neuvontaa asumisessa, arjen elämänhallinnassa, kodinhoitoon liittyvissä tehtävissä, talouteen liittyvissä asioissa, viranomaisasioinnissa sekä sosiaalisissa suhteissa. Työmenetelmänä on joskus myös yhdessä tekeminen, mikäli se on asiakkaan tarpeiden ja toimintakyvyn kannalta perusteltua.
Työntekijämme työskentelee asiakkaan kanssa aina suunnitelmallisesti, tavoitteellisesti ja suhdeperustaisesti. Tapaamiset voidaan toteuttaa päivä- tai iltatapaamisina. Myös etätapaamiset (kuten videopuhelut) ovat mahdollisia. Viikonloppuihin sijoittuvasta tuesta sovitaan aina tilaajan kanssa erikseen.
Työskentely tapahtuu yksilö- tai työparityönä asiakkaan tilanne sekä avuntarpeen kesto huomioiden. Tuetun asumisen ohjaaja tukee asiakasta asettamaan itselleen tavoitteita ja tekemään tulevaisuuden suunnitelmia, joiden avulla asiakas voi saavuttaa hänelle merkityksellisen elämän. Asiakasta tuetaan luottamaan itseensä ja omiin voimavaroihinsa.
Työntekijämme soveltavat tarvittaessa myös erilaisia kuntouttavia ja terapeuttisia työskentelymenetelmiä asiakkaan toivon ja optimismin herättämiseksi, itsetuntemuksen lisäämiseksi, mielekkyyden löytämiseksi elämässä ja voimaantumiseksi omissa asioissaan. Tavoitteena tuetun asumisen palvelussa on, että asiakas pärjäisi jatkossa kevyemmällä tuella tai ilman tukea itsenäisesti asuen.
Henkilöstö ja erityisosaaminen
Merikratoksen työryhmä tunnetaan vahvasta ammatillisuudesta, pitkästä kokemuksesta, tiiviistä yhteistyöstä asiakkaan verkoston kanssa sekä arvostavasta ja voimavarakeskeisestä kohtaamisen otteesta.
Tuetun asumisen palvelussa asiakkaalle valitaan aina parhaiten hänen tarpeitaan vastaava sosiaaliohjaaja tai ohjaaja. Työryhmän erityisosaamista on vahva neuropsykiatrinen, psykiatrinen sekä terapeuttinen osaaminen, pitkä ja monipuolinen sosiaalihuollon palveluiden työkokemus sekä moniammatillisuus. Työntekijöiden täydennys- ja lisäkoulutuksia ovat muun muassa päihde- ja riippuvuuskäyttäytymisen lisäkoulutus, neuropsykiatrinen valmentaja, kognitiivinen-/ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti sekä Minätila®-menetelmäkoulutus kehityksellisesti traumatisoituneiden asiakkaiden vakauttamiseen.
Merikratoksen tutetun asumisen palveluun voidaan tarvittaessa liittää mukaan myös psykologin, sosiaalityöntekijän tai psykoterapeutin resurssi. Tämä on aina asiakkaan ja tilaajan kanssa erikseen sovittava lisäpalvelu. Erityistyöntekijöiden työpanosta voidaan hyödyntää mm. erilaisissa terapeuttisissa työskentelyissä, psykologisten tutkimusten toteuttamisessa tai konsultoinnissa.
Tiedusteluihin ja palvelupyyntöihin vastaa:
Mikko Niemelä
palvelujohtaja
Varsinais-Suomi
040 587 7670
mikko.niemela@merikratos.fi