Skip to main content
Ajankohtaista

Blogi: Ämpärilista inspiroi ikimuistoiseen kesään!

By 24.6.2021No Comments

Kun aletaan puhumaan kesästä, melkein jokaiselle nousee mieleen jokin kesäinen muisto. Toisille se liittyy hetkeen laiturin nokassa, kun aurinko laski ja laineet loiskivat puuta vasten. Toisille taas kesämuisto voi liittyä hyvään kesäretkeen tai grilliruuan tuoksuun.

Suomessa kesä kestää arviolta kolme kuukautta. Lapset ja nuoret saavat viettää tuosta ajasta 9–10 viikkoa kesälomalla. Usein myös harrastukset saattavat olla kesätauolla, joten vapaa-ajan osuus arjesta kasvaa huomattavasti. Kesällä aikataulut antavat työskentelyn kannalta enemmän vapauksia suunnitella toiminnallisia aktiviteettejä. Myös aktiviteettien valikoima tuntuu kasvavan kesällä.

Meillä avohuollossa on koettu toimivana menetelmänä lasten ja nuorten kanssa ”ämpärilistan” teko, kun suunnitellaan yhdessä lasten ja nuorten kanssa tapaamisten aktiviteetteja kesää varten. Ämpärilista mahdollistaa hyvin lasten ja nuorten toiveiden kuulemisen.

Menetelmän on kehittänyt näytelmäkirjailija Justin Zackham vuonna 2007. Justin teki alun perin listan vain itselleen kootakseen ylös asioita, joita haluaisi saavuttaa ennen kuolemaansa. Hänen listansa ensimmäinen kohta oli tuottaa elokuva Hollywoodissa. Lopulta hän kirjoitti elokuvan kahdesta kuolevasta miehestä, jotka alkoivat toteuttaa omia listojaan. Elokuva ”The Bucketlist” sai ensi-iltansa joulukuussa 2007 Hollywoodissa. Sitä tähdittivät näyttelijät Jack Nicholson ja Morgan Freeman. Elokuvan jälkeen bucketlistien suosio lähti nousuun ja esimerkiksi Youtubessa alkoivat lisääntymään suosittujen somepersoonien tekemät listat. Alunperin listaa tehtiin asioista, joita haluaisi saavuttaa ennen kuolemaansa. Mutta nykyään ”ämpärilistan” teko on myös muotoutunut kesäloman aktiviteettien tai uuden vuoden lupausten listaamiseen.

Ämpärilistaan on siis tarkoitus keksiä itselleen tavoitteita ja toiveita, joita haluaisi saavuttaa kesän loppuun mennessä. Listan kohdat kannattaa miettiä omien mielenkiinnon kohteiden ja harrastusten perusteella. Kohdat kannattaa suunnitella niin, että ne on mahdollista toteuttaa omin keinoin joko yksikseen, kavereiden, tukihenkilön, työntekijän tai vanhempien kanssa. Esimerkiksi kuussa vierailu saattaa monella jäädä kesän aikana saavuttamatta, mutta esimerkiksi jäätelön syönti onnistuu melkein jokaiselta.

Joskus kohtien keksiminen voi olla haastavaa ja pää lyö tyhjää. Onneksi internet on pullollaan jo muiden tekemiä listoja, joista voi hakea inspiraatiota omaan listaan. Eikä tarvitse harmitella, jos kesän lopussa listan kohtia on jäänyt täyttymättä. Sehän tarkoittaa vain sitä, että ensi vuodelle on jo muutama kohta valmiina.

Tällä tekstillä halutaan kannustaa kaikkia suunnittelemaan ja toivomaan itselleen pieniä tavoitteita ja haaveita kesälle. Listan voi tehdä itsekseen tai esimerkiksi vanhemman, tukihenkilön tai työntekijän kanssa.  Listaan voi koota toiveita yhteisiin tapaamisiin tai omaan arkeen. Listan ulkonäköä voi muokata lapsen ikätason mukaan. Perheen pienimmille kannattaa tehdä visuaalinen lista, johon voi eri kohdat merkitä kuvin. Viereen voi laittaa esimerkiksi kohdan tarralle tai ruksille, jonka voi listaan laittaa, kun kyseinen kohta on tehty. Nuorille listan voi koota, vaikka puhelimeen tai tietokoneelle. Listaa voi muokata loputtomasti ja siitä voi tehdä täysin omistajansa näköisen, vain luovuus on rajana!

Tässä meidän avohuollon tiimin esimerkki ämpärilista, joka on koottu meidän kesämme toiveista ja tavoitteistamme:

  1. Auringonlaskun seuraaminen
  2. Piknik kavereiden kanssa
  3. Kukkaseppeleen teko
  4. Veneilemässä käyminen
  5. Kantarellien metsästysretki
  6. Metsäneläimille vesikippojen vieminen kuumina kesäpäivinä
  7. Suppailua Saimaalla
  8. Yön viettäminen laavulla
  9. Kansainvälisillä markkinoilla herkuttelu hyvässä seurassa
  10. Uuden pyörän ostaminen ja sillä mökille pyöräily (42 km päähän)

Mukavaa kesää, toivottavasti nautitte ikimuistoisia hetkiä sen aikana!

Viivi Utulahti
sosiaaliohjaaja
Merikratos Etelä-Savo