Keho, tuo lihaa, verta ja luuta oleva maallinen majamme on kumma kapine. Usein kuvittelemme olevamme yhtä kuin kehomme, ja yhtä usein unohdamme sen olemassaolon. Kun ajatus laukkaa ja innostus valtaa mielen, keholle ei riitä huomiota. Kun taas keho kipuilee, muuta ei mieleen mahdukaan. Keholla ja mielellä on myös outoja yhteyksiä. Kun mieli voi huonosti, se voi tuntua vatsassa tai olkapäässä. Ravittu, levännyt ja kivuton keho puolestaan kohottaa myös mielialaa.
Kehon ja mielen yhteyttä on kiehtovaa ajatella. Sitä ovat pohtineet aikojen saatossa niin itämaiset filosofit kuin viime aikoina yhä enenevässä määrin myös länsimainen lääketiede. Nykyään ajatellaankin, että kehomme ja mielemme muodostavat kokonaisuuden, kehomielen. Lännessä on koettu 2000-luvulla oikea kehomielibuumi. Tarjonta on valtavaa: On mindfulnessiä, meditaatiota ja joogaa, psykofyysistä fysioterapiaa ja psykofyysistä psykoterapiaa, hengitysterapiaa, EFT-naputusta, TRE-stressinpurkumenetelmää, EMDR-silmänliikemenetelmää, Mind Body Bridging -menetelmää ja niin edelleen.
Myös Perhekuntoutuskeskus Luotsissa on tunnistettu tarve työskennellä perheiden kanssa sekä mielen että kehon tasoilla. Kuntoutuksessa on kyse siitä, että ihminen tulee ensin tietoiseksi haitallisista ajattelu- ja käyttäytymismalleistaan ja sitten pyrkii muuttamaan niitä. Sitä, mikä ihmisessä on vielä tiedostamatonta, voidaan tavoitella niin mielen kuin kehonkin kautta. Kuntoutustyöskentelyssä käytetään paljon kielellisiä välineitä, ajattelua ja keskustelua, tiedostamattoman tavoittamisessa. Aina se ei ole kuitenkaan mahdollista esimerkiksi traumakokemusten vuoksi. Silloin keholliset menetelmät voivat tulla avuksi ja auttaa ihmistä vakauttamaan omaa vointiaan ja sen myötä ehkä avaamaan mieltä tunnistamaan ja tiedostamaan muutoksen esteitä.
Perhekuntoutuskeskus Luotsissa on käynnistetty psykofyysiseen fysioterapiaan pohjautuva vakauttava ryhmä, joka on suunnattu erityisesti traumaa kokeneille vanhemmille. Ryhmän pilottitoteutus on parhaillaan käynnissä, ja sen kehittämisestä, suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Luotsin ohjaaja, sosionomi ja fysioterapeutti Leena Haimilahti van den Belt. Ryhmätapaamisia on yhteensä seitsemän kertaa, ja niiden aikana osallistujat saavat tietoa mm. kehon säätelyjärjestelmästä sekä trauman vaikutuksesta siihen. Lisäksi opetellaan erilaisia fyysisiä harjoitteita kehon ja mielen vakauttamiseksi.
Niina Haapiainen
aluejohtaja
Merikratos Etelä-Savo
Perhekuntoutuskeskus Luotsi
Kiitokset Leena Haimilahti van den Beltille ja Luotsin perheterapeutti Satu Hintzellille aineksista tämän blogikirjoituksen ajatuksille!