Skip to main content
Ajankohtaista

Tänään juhlistamme sosiaalityön päivää!

By 19.3.2024No Comments

Tänä vuonna kansainvälistä sosiaalityön päivää vietetään tiistaina 19.3.

Sosiaalityön päivää vietetään sosiaalityön ja laajemminkin sosiaalialan työn tuomiseksi yhteiskunnallisesti esille ja näkyväksi. Sosiaalityön päivällä on vuosittain vaihtuva kansainvälinen teema, ja tämän vuoden teema ”Buen Vivir: Shared Future for Transformative Change” on inspiroiva ja syvällinen. ”Buen Vivir” on käsite, joka juontaa juurensa Andien alkuperäiskansojen perinteestä, ja se on levinnyt laajemminkin Latinalaisen Amerikan filosofiseen ja poliittiseen keskusteluun.

”Buen Vivir” tarkoittaa kirjaimellisesti ”hyvää elämää” tai ”hyvää olemassaoloa”, mutta sen merkitys ulottuu paljon syvemmälle. Se kuvaa elämäntapaa, jossa yksilön hyvinvointi ja onnellisuus liittyvät kiinteästi yhteisön hyvinvointiin ja ekologiseen tasapainoon. Tämä periaate korostaa ihmisten välistä yhteyttä, luonnon kunnioittamista ja tasapainoisen elämäntavan löytämistä.

Päivän teema, ”Buen Vivir: Shared Future for Transformative Change”, viittaa siihen, että maailmanlaajuisten haasteiden edessä tarvitsemme yhteistä tulevaisuutta ja muutosta, joka perustuu hyvinvointiin, oikeudenmukaisuuteen ja kestävyyteen. Se kannustaa meitä rakentamaan yhteiskuntia, joissa kaikki voivat kukoistaa ja joissa pyritään kohti sosiaalista, taloudellista ja ekologista oikeudenmukaisuutta.

Transformaatio viittaa muutokseen, joka menee pintaa syvemmälle ja joka voi olla perustavanlaatuista ja kestävää. Tämä muutos voi tapahtua yhteistyöllä, kulttuurisella monimuotoisuudella ja oikeudenmukaisuudella. Se voi vaatia uudelleenarviointia nykyisistä arvoista, järjestelmistä ja toimintatavoista, jotka eivät enää palvele kaikkia ihmisiä tai planeettaamme.

Yhteenvetona päivän teema ”Buen Vivir: Shared Future for Transformative Change” kehottaa meitä harkitsemaan uudelleen suhdettamme itseemme, toisiimme ja ympäristöömme. Se rohkaisee meitä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta, joka perustuu kunnioitukseen, tasa-arvoon ja kestävyyteen, ja pyrkimään muutokseen, joka on merkityksellistä ja kestävää kaikille.

Tämä päivä on omistettu kaikille sosiaalialan ammattilaisille, jotka tekevät arvokasta työtä yhteisöjemme hyväksi. Työ on välittämistä, kuuntelemista ja rohkaisemista. Se on tukea vaikeina hetkinä ja opastusta kohti parempaa huomista. Se on toivoa ja mahdollisuuksia. Sosiaalialan työ edistää yhteiskuntarauhaa, vähentää syrjäytymistä sekä lisää hyvinvointia ja osallisuutta.

Tänään haluamme nostaa esiin kaikkien niiden rohkeiden ja omistautuneiden sosiaalialan ammattilaisten äänen, jotka tekevät työtään intohimolla ja välittäen. Kiitos, että teette maailmasta paremman paikan yksi kohtaaminen kerrallaan.

 


Henna Komonen
toimitusjohtaja
Merikratos Oy

 

Lähteet:

World Social Work Day 2024. Haettu 15.2.2024 osoitteesta https://www.ifsw.org/social-work-action/world-social-work-day/world-social-work-day-2024/.