Skip to main content
Ajankohtaista

Blogi: OKR-leipurin mietteitä

By 19.4.2023No Comments

Kehittäminen on aina ollut lähellä sydäntäni, samoin kuin ruuanlaitto ja leipominen, joten ajattelin lähteä lähestymään ajatusta OKR-matkastamme, kuten leipuri lähtee uusien ihmisten kanssa valmistamaan kakkuaan.  

”Ensin pitää olla päämäärä, joka halutaan saavuttaa.”

Kuten leipomisessa, myös OKR:ssä on tietyt perusasiat ja resepti, jotka ovat kaikille samoja. Ensin pitää olla päämäärä, joka halutaan saavuttaa. Tilaaja tai johto selventää, onko kyseinen haluttu lopputulos esimerkiksi makeaa vai suolaista, suklaista tai vaniljaa ja sen perusteella päästään valitsemaan oikeat ainekset, jakamaan työtehtävät ja tarkistamaan oikea järjestys, jottei kakku pääse lässähtämään. Ohjeen pitää olla tarpeeksi tarkka, mutta myös sopivan joustava, jotta kaikki ehtivät mukaan. Leipureilla tulee olla saatavilla tarvittavat välineet, mutta myös oikeanlaiset ainesosat, jotta lopputuloksesta tulee haluttu ja tyydyttävä.  

Kaikki eivät voi tehdä samaa asiaa, vaan tehtävät on hyvä jakaa osiin, niin että osallistumaan pääsee, vaikka ei vatkaisikaan itse taikinaa. On hyvä tunnistaa myös erilaiset osaamiset, sillä toisille sopii paremmin aineksien mittaaminen, toisille taas makujen tarkistaminen tai päällisen koristelu. Kun kaikki ovat löytäneet oman paikkansa, tulee yhteisestä lopputuloksestakin onnistuneempi. Kuten leipomisessakin, kaikki eivät pidä kaikesta, sen takia on hyvä huomioida erilaiset makuaistit ja ennakkoluulot. Hyvä leipuri kannustaa edes maistamaan, ja on myös hyvä muistaa, että osallistuminen lisää usein ruokahalua. Ihmisen on helpompi ottaa vastaan sellaista, mistä tietää mitä se sisältää ja minkä lopputulokseen on itse päässyt vaikuttamaan, ettei joku ole vaikka piilottanut kasviksia sekaan.  

”Toisinaan leipomisessa käy niin, että lopputulos ei onnistukaan ihan niin kuin oli suunniteltu.”

Toisinaan leipomisessa käy niin, että lopputulos ei onnistukaan ihan niin kuin oli suunniteltu. Ainekset ovat voineet mennä sekaisin, välineet ovat voineet pettää, aika on voinut loppua kesken tai muuta vastaavaa. Erilaisia esteitä ja hidasteita tulee aina vastaan ja ne on hyvä oppia huomioimaan, jotta ne voidaan ennakoida ja niihin voidaan vaikuttaa seuraavalla kerralla. Sen takia on hyvä muistaa, että kun virheistä oppii, seuraavalla kerralla tuloksesta tulee parempi.

Kuten leipomisessa, niin OKR:ssäkin on hyvä aloittaa helpolla. Ei kannata lähteä tekemään heti macaronseja, vaikka ne näyttäisivätkin herkullisilta. Kannattaa aloittaa jostain helpommasta ja tavoitella pitkällä aikavälillä, että esimerkiksi vuoden loppuun mennessä olisi oppinut tarpeeksi perustaitoja, että uskaltaa ottaa projekteiksi myös haastavampia reseptejä. Mitäänhän ei kuitenkaan ole mahdotonta oppia tekemään. Harjoittelussa on myös se hyvä puoli, että oppii myös soveltamaan helpommin, uskaltautuu luomaan omia reseptejä ja tekemään lopputuloksesta juuri omanlaisensa näköisen. Menestyneillä yrityksillä on aina oma salainen reseptinsä, jota muut eivät osaa jäljentää ja jonka takia juuri he ovat se halutuin valinta.  

Myös Merikratoksella on omat vahvuutensa, omat arvonsa ja strategiansa, josta pystymme yhdessä luomaan salaisen reseptimme OKR-leivonnan avulla. Toivon kovasti, että kaikki lähtevät yhdessä tälle tekemisen matkalle, kokeilemaan rohkeasti, tarjoamaan ideoita ja osaamistaan ja nauttimaan yhdessä lopputuloksesta! Emma Paatero-Korhonen
sosiaaliohjaaja
Merikratos Etelä-Savo