Skip to main content
Ajankohtaista

Ilmastonmuutosta torjumassa – Agenda 2030

By 16.2.2023No Comments

Olemme Merikratoksella tunnistaneet ja valinneet seitsemän YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 tavoitetta, joita pyrimme yrityksenä toiminnallamme edistämään.

Agenda 2030, esittelyssä Tavoite 13: Ilmastotekoja – toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.

Ihmiskunta on ryhtynyt vauhdilla vapauttamaan maankuoreen aikojen saatossa varastoitunutta hiiltä ilmakehään polttamalla kivihiiltä, öljyä ja maakaasua.  Myös metsien hakkaaminen kohottaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Samoin maatalous lisää päästöjä, mikä on johtanut metaanin ja hiilidioksidin pitoisuuksien kohoamiseen maapallolla ennätyskorkealle. 

Ilmaan vapautuvat pienhiukkaset edesauttavat osaltaan jäätikköalueiden sulamista ja nostavat maapallon keskilämpötilaa. Seurauksena lämpötilan kohoamisesta ovat sään ääri-ilmiöt, mm. kuivuus, rankkasateet ja tulvat. Voidaankin puhua koko ilmasto-meri-ekosysteemijärjestelmän muutoksesta.

Tavoitteen 13 alatavoitteita ovat muun muassa parantaa kaikkien maiden kykyä sopeutua ilmastoon liittyviin riskitekijöihin ja luonnonkatastrofeihin sekä lisätä ilmastonmuutoksen hidastamiseen, sopeutumiseen, vaikutusten lievittämiseen ja ennakkovaroituksiin liittyvää koulutusta.

Ilmastonmuutosta käytännössä hillitsevät toimet Merikratoksella

Merikratos toteuttaa tällä hetkellä jo monia käytännön toimia, joilla on vaikutusta ilmastopäästöihin palveluliiketoiminnan eri osa-alueilla.  

Toimitilat
Merikratos on valinnut viimeisimmät toimitilaratkaisunsa vähäpäästöisinä ja sisäilmaturvallisina Joutsenmerkki-rakennuksina, joissa materiaalit ja koko elinkaaren käyttö pyritään toteuttamaan energiatehokkaasti. Energian säästäminen toteutuu käytännössä mm. veden kulutusta optimoimalla kaikissa toimitiloissa ja älyvalaistuksella. Selvityksessä on lisätä kaikkiin omiin toimitiloihin myös aurinkovoimaloita. 

Liikkuminen
Etätyö vähentää siirtymiseen käytettäviä päästöjä niin asiakastapaamistyössä, kuin muun logistiikan osalta. Henkilöstöllä on mahdollisuus polkupyöräetuun, jolla voi suorittaa vähäpäästöisiä työmatkoja ympäri vuoden. Selvityksessä on myös lisätä sähköautojen määrää, kun mietitään seuraavia ajoneuvohankintoja. Joukkoliikenne palvelee sekä asiakkaita, että omaa henkilöstöä, koska toimitilat on pyritty sijoittamaan julkisen liikenteen verkostot huomioiden. 

Palveluntuotanto
Digitalisaatio tukee etäpalveluiden käyttöä monissa Merikratoksella tuotetuissa palveluissa, kuten terapia-, -kuntoutus ja koulutuspalveluissa. Toimipaikoissa minimoidaan ruokahävikkiä ja edistetään kasviperäisten ruoan raaka-aineiden määrää ja menekkiä suhteessa perinteiseen eläinproteiiniin. Biojätteen keruu on käytössä laajasti ja useassa toimipaikassa myös kompostoidaan omat biojätteet.

Miten ilmastoteot näkyvät esimerkiksi sijaishuollon yksiköiden arjessa? 

  • Sähkönsäästökampanja lapsille ja aikuisille. Lasten viikkokokouksessa ”viikkiksessä” keskusteltiin yleisesti sähkönsäästön tarpeesta Ukrainan sotatilanteen takia ja lapset sitoutuivat omalta osaltaan sammuttamaan turhia valoja ym. Ajoittain tuntui, että lapset olivat kampanjan aikana aktiivisempia kuin aikuiset ja he reippaasti huomauttivatkin aikuisille, kun esim. alakertaan jäi kodinhoitohuoneeseen valot päälle sieltä lähtiessä.
  • Lasten kanssa juteltu myös veden kuluttamisesta. Aapeluskoteihin asennettiinkin suihkutiloihin ns. vedensäästäjäsuihkupäät. Hyviä keskusteluja käyty mm. mopoautojen pesemisestä omalla pihalla vs. autojen itsepesupaikoilla, joissa pesuvesien epäpuhtaudet valuvat asianmukaisiin viemäreihin eikä suoraan luontoon.
  • Ruokahävikkiin kiinnitetty huomioita ja eilisen tähteitä on aktivoitu käyttöön aiempaa tarkemmin. Helppoja Marttojen vinkkejä otettu arkeen mm. hieman jo tummuneet banaanit smoothieksi tai banaanileiväksi, aamupuuron jämät taikinaksi ja välipalalle sämpylöitä, ruokalistaan tehty muokkauksia, jos jääkaapissa päivämäärät umpeutumassa.
  • Lasten kulkemista harrastuksiin, kouluun ym. julkisilla välineillä kannustetaan ja tämä tavoite paitsi tukee lapsen itsenäistä oppimista ja omatoimijuutta; sopii myös YK:n ilmastotavoitteisiin.
  • Arjessa opetetaan huoltamaan ja korjaamaan käyttötavaraa. Pyritään pesemään vain täysiä pesukoneellisia pyykkiä ja astioita. Isompien hankintojen kohdalla pohditaan ensin, voisiko tavaran löytää käytettynä jostain. Toisaalta tiettyjen hankintojen kohdalla esim. sänky, ostopäätös tehdään pitkän tähtäimen suunnitelmana, että se kestäisi useamman vuoden. 

 

 
Mikko Niemelä ja Heidi Sillanpää

 

Lähteet:

Kestävän kehityksen tavoitteet -taskukirja. Suomen YK-liitto, 2017

Pellikka, K. 2021. Vähennä hävikkiä ja säästä euroja: Valmista joka päivä lempiruokia! Martat 15.4.2021. Haettu 31.1.2023 osoitteesta www.martat.fi/blogit/vahenna-havikkia-ja-saasta-euroja/

 

Lue myös juttusarjan muut tekstit: