Olemme Merikratoksella tunnistaneet ja valinneet seitsemän YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 tavoitetta, joiden toteutumista pyrimme toiminnallamme edistämään. Tavoitteet ovat kunnianhimoisia ja niiden edistämiseksi on tehty arjessa työtä monipuolisesti, millä pyritään edistämään tavoiteohjelman päämäärien toteutumista.
Valitsemamme tavoitteet ovat:
Köyhyys ja erityisesti lapsiperheköyhyys on ilmiö, jonka aiheuttamia haittoja kohtaamme asiakastyössä. Tutkimusten mukaan toimiva palvelujärjestelmä ehkäisee lapsiperheköyhyyttä, vähentää sen haitallisia vaikutuksia lapsiin sekä tukee perheiden mahdollisuuksia kamppailla köyhyyden aiheuttamia haittoja vastaan. Pyrimme tuottamaan ja myös kehittämään kuntoutuspalveluitamme niin, että sen vaikutukset osaltaan lieventävät köyhyyden haitallisia vaikutuksia lapsiperheille. Palveluiden laadun mittaaminen ja palautteen keruu Laavalla, Merikratoksen laatu- ja vaikuttavuusmittarilla, on avainasemassa perheiden palveluita kehitettäessä. Vuonna 2024 Laava-mittaristoa kehitetään lisää nimenomaan vaikuttavuusmittaamisen osa-alueilla.
Keskeinen osa terveyttä ja hyvinvointia on se yksilöllinen, sisäinen kokemusmaailmamme, jonka kanssa elämme päivittäin ja jonka kautta ulkoista todellisuutta koemme. Yksilön varhaisten suhdekokemusten roolia pidetään yleisesti keskeisenä, koska tuolloin vastataan merkittäviin ja perustavanlaatuisiin kysymyksiin. Olenko tervetullut tähän maailmaan? Tulenko tarpeineni kuulluksi, vastataanko tähän ja uskallanko jatkossakin näyttäytyä muille aitona omana itsenäni? Merikratoksen työskentelyn keskiöön on valittu erityisesti lapsen kokemusmaailmaa tavoitteleva vanhemmuus. Varhaisten suhteiden kanssa työskentely painottuu Merikratoksella laitosperhekuntoutusyksiköihin Luotsiin ja Kajoon, mutta usein myös kotiin vietävissä palveluissa asiakkaina on vauvaperheitä.
YK:n Lasten Oikeuksien 28 artikla sanoo, että jokaiselle lapselle kuuluu oikeus laadukkaaseen perusopetukseen. Uhkana hyvän koulutuksen toteutumiselle ovat muun muassa valtion talouden resurssit, koulutuspolitiikka ja asenteet. Koulujen resurssit eivät aina vastaa tänä päivänä lasten ja nuorten lisääntyneen psykologisen tuen tarpeeseen. Ei siis olekaan yksin koululaitoksen tehtävä vastata lasten ja nuorten kipuiluun, vaan nämä ”avunhuudot” on kuultava kauempanakin. Merikratoksen lapsiperheiden palvelut tukevat sekä oppilaita, että vanhempia. Psykologimme, terapeuttimme ja neuropsykiatrisen työkentän ammattilaisemme työskentelevät sekä kouluissa, että asiakkaittemme arjessa heidän oppimistaan ja arjen valintojaan tukien.
YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoite 5 on saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia. Sukupuolten tasa-arvolla tarkoitetaan eri sukupuolten tasapuolisia oikeuksia ja mahdollisuuksia, mutta myös lopputulosten tasa-arvoa, kuten sitä, että päätökset tehdään kaikkien sukupuolten kannalta mahdollisimman oikeudenmukaisella tavalla. Tasa-arvoa edistetään Merikratoksella suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti lakisääteistä tasa-arvo-ohjelmaa noudattamalla sekä varmistamalla henkilöstölle suunnatulla kyselyllä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen. Merikratoksella kenenkään työhön soveltuvuutta tai työssä suoriutumista ei arvioida sukupuolen mukaan. Perheen ja työn yhdistämistä tuetaan muun muassa kiinnittämällä huomiota työaikajärjestelyihin. Sukupuolten tasa-arvoa edistetään ja toteutetaan palkkauksessa, työolosuhteissa, työsuhteen ehdoissa sekä urakehityksessä kohtelemalla kaikkia sukupuolia yhdenvertaisesti.
Kestävän kehityksen tavoite 8:n pyrkimyksenä on edistää arvojohdettua talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja. Alatavoitteita ovat muun muassa edistää kehityslähtöisiä käytäntöjä, jotka tukevat tuottavaa toimintaa, uusien työpaikkojen luontia, yrittäjyyttä, luovuutta ja innovointia. Luomme ja ylläpidämme sellaista työ- ja oppimiskulttuuria, jossa henkilöstön hyvinvointi ja arvot huomioidaan vaalimalla ja vahvistamalla koko organisaation osaamispääomaa – millä on kiistaton yhteys hyvinvointiin, taloudelliseen suoriutumiseen ja toimintakykyyn. Toteutamme palveluyrityksenä myös maltillisen kasvun strategiaa, jolla varmistetaan yrityksen kyky huolehtia vastuistaan suhteessa asiakkaisiinsa, henkilöstöönsä ja muihin sidosryhmiinsä toimintaympäristön alati jatkuvassa muutostilassa.
Tavoite 13: Ilmastotekoja – toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan. Merikratos on rakennuttanut kolme viimeisintä toimitilaratkaisuaan vähäpäästöisinä ja sisäilmaturvallisina Joutsenmerkki-rakennuksina, joissa materiaalit ja koko elinkaaren käyttö pyritään toteuttamaan energiatehokkaasti. Etätyöratkaisut vähentävät siirtymiseen käytettäviä päästöjä niin asiakastapaamistyössä, kuin muun logistiikan osalta. Henkilöstöllä on myös mahdollisuus polkupyöräetuun, jolla voi suorittaa vähäpäästöisiä työmatkoja ympäri vuoden. Tavoitteena on myös lisätä sähköautojen määrää, kun mietitään seuraavia ajoneuvohankintoja. Selvityksessä on lisätä kaikkiin omiin toimitiloihin myös aurinkovoimaloita. Ilmastomuutosta voidaan hillitä Merikratoksella myös valitsemalla ohjelmistokumppaneiksi sellaisia toimittajia, jotka huomioivat energiansäästön ja energian talteenoton esimerkiksi palvelinympäristöissään.
Mikko Niemelä
palvelujohtaja
Merikratos Varsinais-Suomi